Maritim arkitektur utforsker måter å bygge på i et av de mest kjente og kjære områdene for enhver nordmann: nemlig i vannkanten. Til alle tider har vi trukket ut mot kysten for å bygge og bo, men hvordan løser man det å bygge i vannkanten sett fra et moderne perspektiv med alle krav til utforming, bærekraft og utseende som nå stilles?
Hva er maritim arkitektur?
Maritim arkitektur – det å sette opp bygg i, ved og noen ganger på vannkanten – er et eget fag. Noen vil kanskje kalle det en egen kunstform, der man hårfint må veie konsepter som estetikk, funksjonalitet og levetid opp mot hverandre. Hensikten er gjerne den samme: å skape vakre uterom i vannkanten som inviterer til bruk og aktivitet.
Det er mye å tenke på når man skal skape arkitekturen i disse maritime områdene. Folk skal jo tross alt trives, samtidig som man tar hensyn til ytre påvirkninger fra vind, vær og vann og samtidig bevare naturens verdier på stedet man bygger.
I denne artikkelen vil vi se nærmere på noen tilnærminger til konseptet med maritim arkitektur, med flere suksesshistorier der materialer som MøreRoyal har blitt brukt til å skape både varige og vakre løsninger.
Maritim arkitektur skaper trivsel
Moderne forskning sier noe om hvordan arkitektur er med på å påvirke hjernen vår. Ifølge en artikkel fra GreenBuilt, kan god utforming av uterom (og innerom) bidra til økt trivsel, redusert stress og bedre mental helse. Denne effekten blir forsterket i maritime områder, der nærhet til vannet i seg selv har en beroligende effekt på oss.
Et godt eksempel på dette er badstuprosjektet Nausta i Molde, der utbyggeren hentet inspirasjon fra tradisjonelle naust langs kysten. Her leverte Talgø naturfarget MøreRoyal til dekke, kledning og tak som føyer seg etter naturkreftene langs Romsdalsfjorden. Nausta har på kort tid blitt et ekstremt populært tilbud.
Maritim arkitektur kan også bidra til å skape større samlingsområder der mennesker møtes. Nausta i Molde er på mange måter en forlengelse av Sjøfronten i Molde, beskrevet av Molde kommune selv som «det største byutviklingsprosjektet i byens moderne tid». Gjennom nytenkning og gode materialvalg lyktes kommunen med å puste nytt liv langs fjorden.
Bærekraft i design
Både som konsept og begrep er bærekraft kommet for å bli. Da faller det et særlig ansvar på den beskrivende part til å tenke nytt. I et intervju med Arkitektur.no, trekker tidligere daglig leder i Grønn byggallianse, Katharina Th. Bramslev, frem viktigheten av å bruke bærekraftige materialer og at lang levetid må prioriteres.
MøreRoyal faller innunder denne typen materialer, og egner seg derfor svært godt til såkalt maritim arkitektur. Over ferja fra Molde, på Vestnes, finner vi et tilsvarende havneprosjekt der prinsippene er mer eller mindre like. Ved å bruke MøreRoyal skapte Vestnes kommune en sjøpromenade som naturlig trekker mer folk, samtidig som materialene oppfyller alle krav til uttrykk, varighet og funksjonalitet.
Som en kystnasjon, med mange, lange og naturligvis vakre fjorder, er det vesentlig at materialer som benyttes i maritim arkitektur må tåle høy luftfuktighet og sjøsprøyt i tillegg til «the usual suspects» som nedbør, vind og temperaturendringer. Da er det ekstra lurt å velge materialer som har lavt vedlikeholdsbehov – som MøreRoyal.
LES MER: Vedlikehold av MøreRoyal
Et godt eksempel på det finner vi på Sørenga, der MøreRoyal gikk inn som erstatningsmaterialer til bryggedekket som råtnet etter få år. Sørenga er en del av den enorme nytenkningen av byutvikling i Bjørvika i Oslo, og har på relativt få år gått fra å være en «søppeldynge» til en moderne og nasjonal perle. Sørenga står som et kroneksempel på viktigheten av å velge kvalitet til maritim arkitektur.
Maritim arkitektur må omfavne omgivelsene
Ikke ulikt andre steder, er en av de store suksessfaktorene i maritim arkitektur kunsten å skape balanse mellom bygningene og landskapet de befinner seg i. De viktigste elementene for dette dreier seg gjerne om nærhet til vannet og utsikten.
Et prakteksempel på et slikt prosjekt finner vi på Karmøy, der Panoramahyttene nærmest smiler ut mot Atlanterhavet. Dette unike prosjektet demonstrerer hvor langt man gå for å tildele moderne arkitektur en plass ute blant de naturlige omgivelsene.
«Location, location, location» er et kjent uttrykk fra husmarkedet, og det er liten tvil om at beliggenhet nær sjøen er attraktivt for alle og enhver. Det medfører nødvendigvis at maritim arkitektur spiller en stor rolle når man skal finne egnede steder å sette opp sitt neste drømmeprosjekt.
På Hasleneset i Vanylven på Sunnmøre finner vi et eksempel på at kombinasjonen av moderne design og maritime omgivelser alene er et attraktivt konsept. Hyttene på Hasleneset kunne like gjerne stått hvor som helst, men beliggenheten helt nede ved Syvdsfjorden gjør prosjektet intet mindre enn spektakulært.
Tilbake til fremtiden
Maritim arkitektur er en fantastisk mulighet til å ta kjente og kjære begreper fra arkitekturen inn i en maritim kontekst. Estetikk, funksjonalitet, bærekraft, samlingspunkt, og alle de andre klisjeene som blir kastet rundt, men som tross alt er nettopp klisjeer av en grunn.
Vi lar oss derfor bare inspirere, og håper at vi i tur kan bidra med litt inspirasjon, når det kommer til å se hvilke muligheter man kan finne der nede ved vannet som vi alle både kommer fra og har søkt tilbake til siden tidenes morgen.
Talgø står i alle tilfeller klare til å levere førsteklasses materialer som passer bedre jo røffere og våtere forholdene blir. Det er også derfor vi ser at MøreRoyal benyttes så mye i den maritime arkitekturen.