Romsdalsmuseet: Den grå krone

Noen ganger leverer Talgø materialer til såpass fantastiske prosjekter at vi tar oss tid til å skrive om dem flere ganger. Romsdalsmuseets museumsbygg Krona i Molde er et slikt prosjekt. Bygget sto ferdig i 2016, og den gangen leverte Talgø naturfarget MøreRoyal kledning til hele fasaden på bygget. Og nå, høsten 2024, er fasaden tilnærmet ferdig grånet.

Romsdalsmuseet Krona, ferdig grånet fasade med naturfarget MøreRoyal kledning

Moldes nye krone

Molde ble kjøpstad allerede i 1742, til store protester fra både Bergen og Trondheim. Disse dype sporene trenger man kanskje ikke lete så hardt etter i 2024 heller, men det blir en sportslig digresjon. Tømmerhandel er en viktig del av byens historie, og med Romsdalsmuseet, som ble ferdigstilt i 2016, fikk byen en ny og verdig krone på verket på veien tilbake til treby.

Det nye Romsdalsmuseet, også kjent som Krona, gikk ut på anbud så tidlig som i 2007, mens Romsdalsmuseet som museum ble grunnlagt allerede i 1912. Det samme gjelder i grunn Stiftelsen også, selv om begrepet «stiftelse» ikke ble brukt da, og Stiftelsen ble formelt registrert i 1995.

Molde er en fjordby langs kystlinjen, og ligger i skillet mellom Moldefjorden og Storfjorden. Utsikten mot Romsdalsalpene preger bybildet i stor grad, og det er gjort designvalg for å reflektere både kystklimaet og de skarpe fjelltoppene i horisonten.

Fasaden til Romsdalsmuseet Krona i Molde med grånet MøreRoyal kledning

Internasjonal anerkjennelse til Romsdalsmuseet

– Langs kysten blir byggene naturlig sølvgrå, mens de i et innlandsklima blir brunere. Det var derfor viktig for arkitekten å bruke en så nøytral impregnering som mulig, slik at treverket vil preges av klimaet langs kysten.

Det sa Hilde Stenmark Kvennes, nåværende nestleder og utstillingsansvarlig i Stiftelsen til tenktre.no i et intervju i 2020.

Etter at det nye Romsdalsmuseet sto ferdig i 2016, dukket bygget fort opp på radaren til flere internasjonale arkitektpriser. Krona var finalist i den europeiske konkurransen «Mies van der Rohe Awards» i 2017, og vant prisen for beste museumsbygg i konkurransen til Architizer’s 2017 A+Awards – verdens største nettside for arkitektur.

Det var naturligvis fine fjær i hatten til både arkitekt Reiulf Ramstad Arkitekter og Stiftelsen Romsdalsmuseet. Og i forlengelsen oss i Talgø også, som fikk æren av å levere kledning og tretak til prosjektet, for det som nå nærmer seg ti år siden.

– Tre var en viktig årsak til at dette konseptet ble valgt. Selvfølgelig var det en del av en samlet pakke, men at bygget kunne bli et signalbygg og at man tok opp trearven var viktig, sa Kvennes også i intervjuet med tenktre.no.

Romsdalsmuseet Krona, ferdig grånet fasade med naturfarget MøreRoyal kledning

Romsdalsmuseet ferdig grånet

For å treffe på den naturlige, sølvgrå kystfargen som lå i intensjonen til det nye Romsdalsmuseet, falt valget på MøreRoyal natur. Natur-fargen fremstår som varm og tregyllen når den er ny, men gråner gradvis og naturlig over tid. Det er en prosess som kan være krevende på vei mot ferdig farge.

– Det er en dynamisk prosess over tid, og det er kanskje ikke alle som synes det er fint. Men vi som vet hva som skjer setter stor pris på det.

Det sier regionhåndverker og vedlikeholdsleder i Stiftelsen Romsdalsmuseet, Håkon Tofte. Etter hvert som den naturfargede MøreRoyalen har grånet mer og mer, så har det også økt fargespillet på bygget. Nå er det som om fasaden på Romsdalsmuseet endrer farge i tråd med været.

Fasaden til Romsdalsmuseet Krona i Molde med grånet MøreRoyal kledning

LES MER: MøreRoyal og farger

– Når det regner og blir vått så ser fasaden nesten svart ut, og så forandrer det farge utover dagen hvis det klarner opp. Det er artig å se bygget forandre seg basert på været. Det er litt det samme som at vi liker å se på skyene – fordi de hele tiden forandrer seg!

SITAT: Vi som vet hva som skjer setter stor pris på det.

Håkon Tofte, regionhåndverker og vedlikeholdsleder Stiftelsen Romsdalsmuseet

Men selv om det kan være krevende å bli enige om fargevalg på ethvert prosjekt, kan vi saktens være enige om at valget av MøreRoyal har vært svært vennlig med tanke på vedlikeholdet.

– Vi har gjort ekstremt lite vedlikehold siden 2016, kun utskifting av noen spikere. Det er helt ypperlig for den som ønsker å bruke tiden på andre ting, konkluderer Tofte.

Foto: Jonas Kjøl/Talgø MøreTre

Produkter brukt:

Dobbeltfals tett 22×148 natur

Dobbelfals rettkant natur

Dobbeltfals tett, 22×148 natur

Se produktet her

Romsdalsmuseet Krona, ferdig grånet fasade med naturfarget MøreRoyal kledning

INFORMASJON – Romsdalsmuseet Krona

Kategori: Museumsbygg
Adresse: Per Amdams veg 4, 6413 Molde
Byggherre: Stiftelsen Romsdalsmuseet
Entreprenør: Åsen & Øvrelid Røberg Molde
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
MøreRoyal: Kledning, tak
Profil/ Dimensjon: Dobbeltfals tett 22×148
Farge: RO.0 natur
Ferdigstilt: 2016

Fasaden til Romsdalsmuseet Krona i Molde med grånet MøreRoyal kledning