DIY – gjør det selv: Pergola med levegger i MøreRoyal

Er du på jakt etter inspirasjon til pergola? Look no further! Her finner du nemlig inspirasjon i bøtter og spann – når vi byr på en lekker pergola designet med levegger fra Talgøs PlusConcept. Leveggene og øvrige materialer bestiller du enkelt hos din lokale byggevareforhandler, og med denne oppskriften i lomma er det rett og lett bare å sette i gang!

Hvorfor bygge en pergola med levegger i MøreRoyal?

Vel, hvorfor ikke, sier vi! Å bygge en pergola med ferdige levegger gjør nemlig at jobben går lekende lett! Her er det bare å bestille opp et sett med enkeltelementer fra Talgø PlusConcept, supplere med litt ekstra byggevarer fra forhandler – og du er «good to go». Siden leveggene kommer i flere forskjellige design, er det også lett å tilpasse pergolaen etter egen smak. Se på dette designet som en ren inspirasjon – og sett sammen den løsningen som passer deg aller best.

Slik gjør du det:

  1. Gå inn på Talgøs 3D Byggmodul. Klikk på «START» – og «velg enkeltelementer»
  2. Legg til de leveggene du ønsker å benytte i bestillingslisten din

    TIPS: Prisene som kommer til syne i Talgøs 3D Byggmodul er veiledende. Be din lokale byggevareforhandler sette opp et tilbud med alle materialene du trenger til prosjektet – kanskje kan han gi deg et knakende godt tilbud?

  3. Last ned pdf
  4. Ta med pdf til forhandler, sammen med øvrig materialberegning
    (se «materialer / mengde» i eget avsnitt om materialer)
  5. Sett ordre i bestilling
  6. Motta materialer
  7. Følg oppskriften – trinn-for-trinn

Ta da – you nailed this!

Er du fortsatt litt usikker? Husk at byggevarebutikkene har en lang rekke fagfolk som står klare med gode råd og tips, så stikk gjerne innom dem for en hyggelig prat om hvordan du best bygger din pergola.

Flere pergolaer i MøreRoyal

Ikke helt din «cup of tea»? Null problem – personlig smak har vi nemlig dyp respekt for. Men kanskje kan vi fiske frem en annen modell som faller bedre i smak? Denne pergola-modellen har et mer åpent design, og kan også tilpasses egne ønsker med enkle grep. Synes du det er finere at alle lektene går i samme retning? Ja, da stoler du på magefølelsen og gjør akkurat det!  Vi kan også garantere at det vil dukke opp mer inspirasjon på pergola-fronten fra oss i Talgø etter hvert, så stikk gjerne innom talgo.no med jevne mellomrom.

LES MER: DIY – gjør det selv: Åpen pergola i MøreRoyal

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du pergola med levegger i MøreRoyal

Med ferdige levegger går byggingen av pergolaen i en fykende fei! I vårt design er det brukt en miks av tette levegger og levegger med glass fra Talgø PlusConcept. Husk at du kan tilpasse designet på pergolaen på en enkel måte, ved å bytte ut hvilke levegger du benytter. Bruk forslaget som ren inspirasjon til din pergola. Kanskje ønsker du mer utsikt eller mindre innsikt? Valget er ditt.

Materialer til pergola med levegger i MøreRoyal:

Du trenger følgende materialer / mengde:

  • T120: Levegg – Tett, 120 cm                                      2 stk.
  • V120: Levegg – 1 glass, 120 cm                                 1 stk.
  • G60: Levegg – 3 glass, 60 cm                                     1 stk.
  • Stolper 95×95                                                                   14 løpemeter                   
  • K-virke 48×98                                                                   16 løpemeter
  • K-virke 48×148                                                                38 løpemeter
  • Stolpesko
  • Skruer i A2 eller A4                                                        6×120 / 5×90

Pssst… Ikke 95×95 på lager? Da kan du bruke 2 stk. 48×98. Spør byggevareforhandler om råd.

Kappliste:

  • Stolper 95×95                    6 stk.                    à 2200 mm        
  • K-virke 48×98                    7 stk.                     à 2200 mm
  • K-virke 48×148                  4 stk.                    à 3000 mm
  • K-virke 48×148                  8 stk.                    à 3188 mm

Husk å beregne minst 10% ekstra til kapp.

Utstyr du kommer til å trenge:

  • Kappsag
  • Skrumaskin / Drill
  • Vater
  • Vinkel
  • Målebånd
  • Tommestokk
  • Blyant

Utstyrsbehov: 2-3 av 5
Vanskelighetsgrad: 3-4 av 5
Tidsbruk: Ca. 1 dag

Fremgangsmåte:

  1. Mål opp og monter stolper. Bruk solide stolpesko som festes godt til underlaget. Stolpene må du kanskje tilpasse litt for at de skal passer inn i stolpeskoene.

    TIPS: Visste du at det finnes mange ulike løsninger for stolpesko? Gjør et søk på nettet før du bestemmer deg for hvilke som passer best til din pergola. De siste årene har det kommet en rekke løsninger med et mer stilrent og moderne design.

  2. Skru sammen topprammen. Finn et flatt underlag på ca. 3 x 4 meter. Start med 2 stk. dragere og 2 stk. sperrer. Sperrene skal mellom dragerne. Fest sperrene med 3 stk. 6×120 skruer, gjennom drager og inn i sperre. Nå har du en firkantet ramme. Resten av sperrene monteres med c/c 421 mm. Du måler fra der den første sperren starter, til dit neste sperre skal starte. Monter sperrene, og skru sammen på samme måte som de to første. Til slutt kan du skru de to siste dragerne utenpå de to første. Bruk 5×90 skruer her.

    TIPS: Har du løftehjelp, kan det være lurt å sette inn sperrene når konstruksjonen ligger på bakken. Uansett er det lurt å måle inn hvor sperrene skal være mens konstruksjonen ligger på bakken.

  3. Her må dere være flere personer! Løft taket opp på stolpene, og stikkskru fra stolpene og opp i dragerne. Bruk 6×120 skruer. Har du ikke nok folk til å løfte, må du vurdere om hele forrige punkt må gjøres i høyden, det vil si om taket må monteres direkte på stolpene. Men husk – safety first!
  4. Montér elementene fra Talgø PlusConcept i tråd med tegning. Bruk maskinskruer med mutter som følger med leveggene. Du trenger 2 stk. for å montere sammen 2 elementer.
  5. Monter spiler i hjørnet. Kapp 7 stk. k-virke i 48×98. Monter disse med 48 mm mellomrom. Stikkskru med 2 stk. 5×90 skruer oppe og nede.

Da gjenstår bare det aller, aller morsomste – nemlig stylingen! Her er det bare å slå seg løs med møblering, myke pledd og et helt vell av puter. Og du? Glem ikke å la plantene bugne i din nye oase – som en real prikk over den berømte i’en. Nyt resultatet av den harde innsatsen din – naboene blir garantert grønne av misunnelse. God sommer!

Sjekk alltid forankring med din lokale byggevareforhandler

Vi anbefaler at du alltid kvalitetssikrer planene for endelig konstruksjon med din byggevareforhandler. Det er f.eks. avgjørende at konstruksjonen er forankret godt nok til underlaget, f.eks. med stolpesko eller stolpefot. Vurder også om det er behov for ekstra avstiving. Her vil lokale forhold ha betydning for hvor mye som kreves av selve konstruksjonen.

Oversikt over våre byggevareforhandlere finner du HER. De står alltid klare til å hjelpe deg med velmente råd og tips, uansett hva du måtte lure på når det kommer til byggverk i uterommet.

LES MER: Hent inspirasjon fra flere DIY-prosjekter