DIY – gjør det selv: Åpen pergola med MøreRoyal

Lyst til å bygge en riktig snasen og åpen pergola til uterommet? Look no further – for Talgø har oppskriften. Denne modellen har en åpen og luftig løsning, men bidrar likevel med å skape en tydelig sone i hagen. Og selv om det er brukt lekter og k-virke med luft mellom til vegger, bidrar de fortsatt til å skjerme av og gi litt le. La gjerne vakre klatreplanter få slynge seg langs konstruksjonen! Det blir nesten som en liten oase – med nordisk innpakning. Noe for deg?

Hvorfor bygge en pergola?

Å bygge en pergola handler om mer enn bare å sette opp noen stolper og legge over en takstruktur. Det er en mulighet til å utvide bruksområdet ute og skape et sted for avslapning, underholdning og kanskje en liten matbit eller to. Her er noen gode grunner til å bygge nettopp en pergola:

  1. Skap et koselig uteområde
    En pergola gir deg et tydelig definert uteområde som kan brukes til alt fra sprudlende middagsselskaper til en stille morgenkaffe. Eller som et lite tilfluktsrom for ungdommen, når han er lei av alle og enhver? Med en pergola får du nemlig et ekstra rom i hagen hvor du kan slappe av – og ikke minst nyte naturen. La humla suse!

  2. Beskyttelse mot vær og vind
    Med riktig utforming kan en pergola gi skygge på solrike dager og beskytte mot lett regn. Dette gjør uteplassen din mer anvendelig, uansett værforhold. Hvor godt pergolaen beskytter mot naturkreftene avhenger imidlertid av hvor åpen eller lukket du velger å bygge selve konstruksjonen. Valget er ditt!

  3. Det er himla lekkert…
    En godt designet pergola kan faktisk gjøre underverker for hagen din. Den tilfører struktur og en sårt tiltrengt variasjon i materialer – som skaper et mer spennende uttrykk i uterommet. Den kan samtidig fungere som en vakker ramme for klatreplanter som roser eller vinranker, som gir ekstra liv og farge til uteområdet. La det blomstre!

  4. Fleksibilitet i design
    En pergola gir deg muligheten til å være kreativ. Du kan velge mellom en rekke design og materialer som passer til din stil og ditt hjem. Enten du foretrekker en enkel, klassisk struktur eller en mer komplekst design, er mulighetene mange. Vi anbefaler deg likevel å velge materialer som spiller på lag med det nordiske klimaet, som for eksempel MøreRoyal (link), slik at du får en løsning som holder i mange år. Tenk langsiktig!

  5. Funksjonell uteplass
    En pergola gir deg et multifunksjonelt område som kan utstyres med for eksempel lys og varmelamper for bruk året rundt. Dette gjør det til et perfekt sted for sosiale sammenkomster, uansett årstid. Mys og hygge – året rundt!

  6. Økt eiendomsverdi
    Visste du at en pergola kan bidra til å øke verdien på eiendommen din? En attraktiv uteplass er et stort pluss for potensielle kjøpere og kan gjøre hjemmet ditt mer tiltalende på markedet. Cash is king!

Akkurat denne pergolaen i MøreRoyal er bygd som en ganske åpen konstruksjon, men husk at du alltid kan gjøre tilpasninger i designet, som gjør pergolaen enda bedre egnet til akkurat dine behov. Er du usikker har byggevarebutikkene en lang rekke fagfolk som står klare med gode råd og tips, så stikk gjerne innom dem for en hyggelig prat om hva du kan skape i uterommet.

Flere pergolaer i MøreRoyal

Falt ikke denne pergolaen helt i smak? Frykt ikke – vi har flere raffe design på lur, for eksempel denne pergola-modellen som er bygd opp med levegger fra Talgø PlusConcept, og som du enkelt bestiller hos din byggevareforhandler. Vi kan også love at dette ikke er det siste du hører fra Talgø på pergola-fronten, så «stay tuned» for flere modeller. Vi håper du finner masse inspirasjon til pergolaer hos oss.

LES MER: DIY – gjør det selv: Pergola med levegger i MøreRoyal

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du åpen pergola i MøreRoyal

Denne pergolaen er av det forholdsvis enkle slaget – og du klarer fint å montere den på en dag, om du er litt handy!

Materialer til åpen pergola i MøreRoyal:

Du trenger:
Concise lekt i 34×70 / grå
Concise lekt i 34×45 / grå

Materialer / Mengde:

  • Stolper 95×95                                                                   Ca. 20 løpemeter                           
  • Concise 34×70                                                                  Ca. 90 løpemeter
  • Concise 34×45                                                                  Ca. 85 løpemeter
  • K-virke 48×148                                                                Ca. 50 løpemeter
  • Stolpesko                                                                         
  • Skruer i A2 eller A4                                                        6×120 / 5×90 / 4,4×72

Pssst… Ikke 95×95 på lager? Da kan du bruke 2 stk. 48×98. Spør byggevareforhandler om råd.

Kappliste:

  • Stolper 95×95                                                                   8 stk.                     à 2200 mm
  • Concise 34×70 – stående lekter                                 34 stk.                  à 2348 mm
  • Concise 34×45 – liggende lekter                                 33 stk.                  à 2442 mm
  • Concise 34×70 – spikerslag sidevegg                       3 stk.                     à 810 mm
  • Concise 34×70 – spikerslag frontvegg                     3 stk.                     à 1088 mm
  • K-virke 48×148 – dragere                                            4 stk.                     à 4000 mm
  • K-virke 48×148 – sperrer                                              11 stk.                  à 2808 mm

Husk å beregne minst 10% ekstra til kapp.

Utstyr du kommer til å trenge:

  • Kappsag
  • Skrumaskin / Drill
  • Vater
  • Vinkel
  • Målebånd
  • Tommestokk
  • Blyant

Utstyrsbehov: 2-3 av 5
Vanskelighetsgrad: 3-4 av 5
Tidsbruk: Ca. 1 dag

Fremgangsmåte:

  1. Mål opp og monter stolpene. Bruk solide stolpesko som festes godt i underlaget – se også siste avsnitt. Vær oppmerksom på at stolpene kanskje må tilpasses litt for å passe inn i stolpeskoene, alt etter hvilke stolpesko du har valgt.
  2. Skru sammen topprammen. Finn et flatt underlag på ca. 3 x 4 meter. Start med 2 stk. dragere og 2 stk. sperrer. Sperrene skal mellom dragerne. Fest sperrene med 3 stk. 6×120 skruer, gjennom drager og inn i sperre. Nå har du en firkantet ramme. Resten av sperrene monteres med c/c 395 mm. Du måler fra der den første sperren starter, til dit neste sperre skal starte. Monter sperrene, og skru sammen på samme måte som de to første. Til slutt kan du skru de to siste dragerne utenpå de to første. Bruk 5×90 skruer her.

    TIPS: Har du løftehjelp, kan det være lurt å sette inn sperrene når konstruksjonen ligger på bakken. Uansett er det lurt å måle inn hvor sperrene skal være mens konstruksjonen ligger på bakken.

  3. Her må dere være flere personer! Løft taket opp på stolpene, og stikkskru fra stolpene og opp i dragerne. Bruk 6×120 skruer. Har du ikke nok folk til å løfte, må du vurdere om hele forrige punkt må gjøres i høyden, det vil si om taket må monteres direkte på stolpene. Men husk – safety first!
  4. Monter liggende lekter på innsiden av bakveggen med ca. 20 mm mellomrom – eller det mellomrommet du synes fungerer best. Bruk 4,4×72 skruer.
  5. Monter liggende spikerslag på front og sidevegg. Det nederste spikerslaget skal monteres 100 mm opp fra gulvet, det neste 700 mm opp fra gulvet og det øverste 1400 mm opp fra gulvet. Stikkskru med 4,4×72 skruer. 
  6. Monter stående lekter på utsiden i front og på siden. Disse skal monteres med varierende mellomrom, så bruk fantasien! Festes med 1 stk. 6×120 skrue i hvert spikerslag og 1 stk. 6×120 skrue på toppen.

La pergolaen få ditt personlige preg ved å style den slik at den gjenspeiler din stil. Et hett tips er å ta turen innom det lokale hagesenteret for gode råd om hvordan ulike planter og blomster kan ta pergolaen din til nye høyder.

Sjekk alltid forankring med din lokale byggevareforhandler

Vi anbefaler at du alltid kvalitetssikrer planene for endelig konstruksjon med din byggevareforhandler. Det er f.eks. avgjørende at konstruksjonen er forankret godt nok til underlaget, f.eks. med stolpesko eller stolpefot. Vurder også om det er behov for ekstra avstiving, spesielt på mer åpne konstruksjoner, som denne. Her vil lokale forhold ha betydning for hvor mye som kreves av selve konstruksjonen.

Oversikt over våre byggevareforhandlere finner du HER. De står alltid klare til å hjelpe deg med velmente råd og tips, uansett hva du måtte lure på når det kommer til byggverk i uterommet.

LES MER: Hent inspirasjon fra flere DIY-prosjekter