En lekeplass i hagen kan være en finfin måte å gi barna et trygt og inspirerende sted å leke på. Med en godt planlagt lekesone kan du skape en spennende og allsidig utelekeplass, tilpasset barnas alder og interesser. Enten du har en stor hage eller en mindre uteplass, finnes det mange kreative løsninger som gjør uterommet til et sted for lek, utforskning og hvile. Og hvem elsker vel ikke lyden av lekende barn fra hagen?

Hva er en lekesone?
En lekesone i hagen kan være alt fra et klatrestativ til en enkel sandkasse, huske eller en hel eventyrverden med ulike soner. Det viktigste er at sonen stimulerer til aktivitet og kreativitet, samtidig som den passer inn i resten av hagen. For de som har plass, kan en mer omfattende konstruksjon med flere lekemuligheter være en investering vel verdt pengene. Har du en mindre hage eller terrasse, kan for eksempel et tipi-telt være en enkel, men likevel populær lekeløsning.
Klar for en 360 graders visning med masse inspirasjon til hagen? Klikk her.
For mer inspirasjon og informasjon om produkter til din lekesone i hagen, sjekk ut talgo.no.

Bygg en egen lekeplass med flere soner
En variert lekeplass kan inneholde forskjellige soner som inviterer til ulike typer lek:
- Aktiv lek:
Klatrestativer, husker eller balanselek gir barna mulighet til å utvikle motoriske ferdigheter. - Kreativ lek:
Et lekehus eller tipi-telt kan bli en base for rollelek og fantasifulle eventyr. - Sanselek:
En sandkasse, en liten vannlek eller en sti med hagesviller gir barna mulighet til å utforske ulike teksturer og elementer fra naturen. - Hvile og skjerming:
En tipi eller et lite skjermet område kan fungere som et trygt sted å trekke seg tilbake og hvile i skyggen.
Hagedesigner Tina Forselius fra Solid Studio trekker frem hvordan en godt planlagt lekeplass kan gjøre hagen mer fristende også for de minste:
En liten hytte, en sandkasse eller en sti av platåer, skaper en naturlig og spennende lekeplass. Ved å inkludere ulike materialer og former, får barna mulighet til å utvikle både balanse og koordinasjon på en morsom måte.

Tips til hvordan du lager en lekesone
Her er noen konkrete forslag for å skape en lekeplass i din egen hage:
- Velg riktig plassering
Sørg for at lekeområdet er plassert slik at du har oversikt over de små fra terrassen eller huset, og at det ligger i le for vind. - Bruk slitesterke materialer
MøreRoyal-materialer er ideelle for norske forhold. De er slitesterke, vedlikeholdsvennlige og gir et naturlig uttrykk. - Gjenbruk og DIY
Gjenbruk gamle materialer eller bygg et lite kunstverk selv! En tipi laget etter DIY-modellen til Talgø er for eksempel en enkel måte å skape en koselig skyggeplass for barna. - Tenk sikkerhet
Bruk myke underlag som gress, sand eller bark for å dempe eventuelle fall. Unngå skarpe kanter og sørg for stabile konstruksjoner.
DIY: Bygg din egen lekesone med MøreRoyal
Vil du lage en skreddersydd lekeplass? Med MøreRoyal-materialer kan du enkelt bygge en robust og vedlikeholdsvennlig lekesone som varer i mange år. Dette kan være en sandkasse, en liten plattformsti eller et lekehus.
Tips:
- Bygg en enkel tipi som kan brukes til lek og hvile.
- Monter en huske i skyggen av et tre.
- Lag en balansebane med hagesviller og trestubber.
- Sett opp en pergola med klatremuligheter.

Se våre DIY-guides for byggeprosjekter på talgo.no
DIY / gjør det selv: Tipi
DIY / gjør det selv: Huske
Safety first!
I utgangspunktet krever ikke en privat lekeplass byggetillatelse, men dersom du planlegger større konstruksjoner som lekehus, klatrestativ eller husker over en viss høyde, kan det være nødvendig å sjekke med kommunen.
Generelt gjelder søknadsplikt for byggverk over 50 cm i høyde dersom det kan påvirke naboens utsikt, lysforhold eller plassering nær tomtegrense.
Mindre installasjoner som en sandkasse, tipi eller lav klatrestruktur er som regel ikke søknadspliktige.
Sjekk alltid plan- og bygningsloven og lokale reguleringsplaner for detaljer i din kommune.
For å sikre en trygg lekeplass anbefales det å følge de europeiske standardene NS-EN 1176 og NS-EN 1177, som omhandler sikkerhet på lekeplasser:
- NS-EN 1176: Retningslinjer for sikker konstruksjon av lekeapparater.
- NS-EN 1177: Krav til underlag for å minimere fallskader.

For klatrestativ, husker og andre høye elementer bør du også sørge for et dempende underlag for å redusere risikoen for skader ved fall, og plassere en 2 meters sikkerhetssone rundt. Unngå harde hindringer i nærheten, som steinmurer eller robuste gjerder.
Selv om lekeplassen er på privat grunn, bør den vedlikeholdes jevnlig for å sikre at alle konstruksjoner er stabile og trygge:
- Sjekk skruer og fester årlig.
- Se etter sprekker i treverk og rust på metallkomponenter.
- Rydd vekk skarpe gjenstander eller fremmedelementer fra lekeområdet.
HUSK:
Man må alltid følge gjeldende regelverk, og det er den enkeltes ansvar å holde seg oppdatert på dette.
Gjør lekeplassen til en del av hagen
En lekeplass trenger ikke å være en isolert del av hagen. Ved å kombinere lekesonen med andre soner skaper du en mer helhetlig og innbydende hage. Et lite og velment tips kan likevel være å ikke legge lekesonen like ved hvilesonen…
For inspirasjon og hjelp til å designe ditt uterom, anbefaler vi å kontakte en profesjonell hagedesigner.

Les mer om grillsone i uterommet her
Les mer om hvilesone i uterommet her
Les mer om soner i uterommet her
Om Solid Studio AS
Solid Studio AS, ledet av Tina Forselius, spesialiserer seg på interiør- og uteromsdesign. De tilbyr alt fra planlegging til 3D-visualisering og skreddersydde løsninger for private og kommersielle prosjekter.
Likte du denne artikkelen?
Del den med venner og familie, og skap en inspirerende og trygg lekeplass i din egen hage!
Kilder:
Tina Forselius, Solid Studio