Å bygge en utetrapp i hagen kan virke som en utfordrende oppgave, men med god planlegging og noen grunnleggende byggeteknikker, kan du skape en fin og funksjonell trapp som sklir perfekt inn i terrenget. Vår veiledning gir deg trinn-for-trinn instruksjoner for å bygge en utetrapp som er både solid og sikker. Så da er det vel bare å gå løs på oppgaven? Lykke til!
Hvordan bygge en utetrapp som passer i terrenget?
Når du skal bygge en utetrapp i hagen er det én ting som gjelder – den må tilpasses terrenget godt for å fungere best mulig. Da er det viktig å ikke glemme at utetrappen gjerne skal hake av flere enn én boks. Først og fremst skal den selvsagt gjøre det enklere å forflytte seg mellom ulike områder i hagen, men den skal samtidig være trygg og god å gå i for både liten og stor – og gjerne være fin å se på samtidig. Det kan derfor være fornuftig å bruke litt tid på planleggingen, slik at du vet nøyaktig hvordan du skal bygge trappen best for å møte alle behovene i din familie.
De fleste velger å bygge utetrappen i tre, og her er det mange ulike materialer å velge mellom, som både har betydning for estetikk, men også for vedlikehold og varighet. MøreRoyal er royalimpregnerte materialer som er dobbeltbehandlet nettopp med tanke på dette. Her får du et variert utvalg av vakre, naturlige farger, kombinert med materialer som krever lite og enkelt vedlikehold – og som har hele 50 års råtegaranti! Kanskje noe for din trapp også?
Den aller viktigste jobben før du går i gang med ditt eget trappeprosjekt er å gjøre en grundig vurdering av høydeforskjellen og den horisontale avstanden der trappen skal bygges. En nøyaktig måling og bruk av trappeformelen i Trinn 1 – Bruk trappeformelen vil hjelpe deg med å finne riktige dimensjoner og antall trinn – og du kan være sikker på at trappen er både trygg og behagelig å gå i.
Lykke til med byggingen, vi håper du får glede av din nye utetrapp i mange år fremover!

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du en utetrapp i terrenget
Utetrapper av det enkle slaget bygger du raskt og effektivt når du først har lært deg teknikken. Husk at du kan bygge en trapp med ulike materialer, som f.eks. k-virke eller jernbanesviller, men de må være dimensjonert til formålet. Spør gjerne om råd hos din lokale byggevareforhandler dersom du er usikker på hvilke dimensjoner du bør velge.
Materialer til utetrapp i terrenget
Til trappen brukt i eksempelet trenger du:

K-virke 48×98, 48×148 til vanger og trinn
K-virke 48×98 | Mengde beregnes ut fra trappeformel |
K-virke 48×148 | Mengde beregnes ut fra trappeformel |
A2 / A4-skruer 5×100 og 6×140 |
Husk å beregne minst 10% ekstra til kapp.
DETALJERT ARBEIDSTEGNING KOMMER
Utstyr du kommer til å trenge
- Kappsag
- Skrumaskin / Drill
- Tommestokk
- Målebånd
- Vater
- Blyant
Utstyrsbehov: 2 av 5
Vanskelighetsgrad: 2 av 5
Tidsbruk: 4-5 timer
Fremgangsmåte
Slik lager du utetrapp – trinn for trinn
1. Bruk trappeformelen
For å lage en trapp som er god å gå i er det laget en enkel trappeformel:
2 x opptrinn + 1 x inntrinn = 62 cm +/- 2 cm
Et opptrinn bør være rundt 18 cm, noe som gir følgende regnestykke:
18 cm + 18 cm = 36 cm / 62 cm – 36 cm = 26 cm
Formelen og regnestykket viser da at inntrinnet skal være 26 cm.
Husk at helling på en trapp bør ligge mellom 30-35 grader.
2. Start med å finne høyde og lengde
Start med å finne høydeforskjellen der du vil bygge trappen. I eksempelet vårt er høydeforskjellen 182 cm. Siden opptrinnet bør være rundt 18 cm blir regnestykket da 182 cm : 18 cm = 10,1. Det blir vanskelig å bygge 10,1 trinn, så da runder vi ned til 10 trinn og regner høyden på opptrinnet på nytt, med dette som utgangspunkt. Regnestykket blir da 182 cm : 10 trinn = 18,2 cm opptrinn. Nå må du måle den horisontale lengden på trappa, for å regne ut riktig mål på inntrinnet. I eksempelet vårt er den horisontale lengden 272 cm, som da skal fordeles på 10 trinn. Regnestykket blir da 272 cm : 10 trinn = 27,2 cm inntrinn.
3. Plasser trappevangene
Her må du kanskje grave litt om det er jord/grus i grunnen. Er det solid fjell må vangen tilpasses, og det må brukes stolpesko/vinkler for å feste vangen i grunnen. I vårt eksempel er det jord/grus, så da starter vi med å grave ned vangen litt og legge duk under. Duken hindrer at gress vokser under trappa. I dette tilfellet er det brukt materialer i 48×98 til vanger, siden de har kontakt med bakken hele veien. Er det en frittstående trapp som kun er festet i topp/bunn, må det brukes grovere dimensjoner. Plasser vanger i rett avstand i forhold til trinnbredde. Her skal det benyttes materialer i 48×148 til trinn, og trappa skal være 60 cm brei. Da legges vangene med 40 cm mellomrom, 50 cm utvendig. Da stikker trinnene 5 cm ut på hver side.
4. Lag «klamper»
Nå skal du lage «klamper». Kapp en planke på 48×148 på ca. 40 cm. Legg den inntil vangen med et vater oppå, og strek av langs med vangen (se bilde). Slik får du en rett vinkel som du kan stille kappsaga etter. Her ble vinkelen 33 grader. Kapp 10 stk. 48×148 på 40 cm, merk av 27,2 cm. Når du skal kappe setter du enden på planken mot anlegget og kapper skrå, så lengden blir 27,2 cm (se bilde). Lag totalt 20 stk.
Hva er en «klamp»?
En «klamp» er enkelt forklart en blokk eller kloss av tre.
5. Tilpass ved behov
I eksempelet vårt har vi en utfordring med kantstein. Siden kunden ikke vil at trinnet skal stikke ut forbi kantsteinen, må første trinn tilpasses. Toppen på «klampen» skal være ca. 13,4 cm over plenen. Det finner du ut ved å bruke følgende regnestykke: 18,2 cm – trinntykkelse 4,8 cm = 13,4 cm. Siden kantsteinen er ca. 8 cm, må vi justere ned den første «klampen» til 5,5 cm (se bilde).
6. Skru fast «klamper»
Skru fast den ene klampen i riktig høyde, før du legger et vater over til klamp på den andre vangen. Plasser den så den er helt i vater og skru fast.
7. Skru fast de første trinnene
Start med å skru fast første trinn. I eksempelet er det brukt materialer i 48×148 til trinn, totalt 2 stk. pr. trinn med en lengde på 60 cm. Legg den første planken i 48×148 oppå klampen, helt inntil der klamp og vange møtes. Sentrer i forhold til vanger og skru fast med 2 stk. 5×100 skruer på hver side. Legg på neste planke i 48×148 med litt mellomrom. I dette tilfellet har vi brukt 3 tommestokk tykkelser, noe som utgjør 9 mm. Skru fast på samme måte som første trinn.
8. Skru fast resterende trinn
Fortsett med neste trinn. Sett klampen ned til det første trinnet. Det kan hende du må justere litt for å få trinnene i vater. Det kommer an på hvor nøyaktig du var når du laget klampene. Skru fast med en 5×100 skrue ca. 5 cm inn fra spissen på klampen og en 6×140 skrue litt lenger inn. Sett på trinn som på første. Nå er det bare å repetere helt til du er til topps!
9. Tilpass etter egne behov
Vurder alltid hvordan trappen kan bygges for at den skal passe best mulig inn i terrenget hos deg. Skal den gå direkte fra A til B uten noen fiksfakserier? Skal den ha et innlagt repos og skifte retning? Skal den ha rekkverk? I eksempelet vårt er det for eksempel lagt inn 3 stk. planker i 48×148 på toppen, slik at man har en liten plass man kan sitte på – når man trenger å «puste på ei stønn». Her finnes det uante muligheter – så slipp fantasien løs!
Andre trapper i terreng
Trapp av sviller
Sviller har gjort sitt inntog i nordiske hager de siste årene, og det er kanskje ikke så rart, når man ser hvor godt de robuste materialene gjør seg i uterommet. En utetrapp kan også bygges med jernbanesviller, for eksempel i MøreRoyal, noe som gir et robust og rustikt preg til hagen. Jernbanesvillene er impregnert klasse A og godkjent for jordkontakt, ekstra praktisk i uterommet.
LES MER: Ingunn Anviks lekre utetrapper med MøreRoyal jernbanesviller
KjappTrapp
KjappTrapp er et nytt konsept som kjapt (du gjettet det!) gir deg en fiks ferdig trapp i hagen. Dette er et byggesett for trapper på inntil 120 cm bredde, og i 2- til 7-trinns høyde. Kjapptrapp er i tillegg tilgjengelig med både standard inntrinn (2-7- trinns) og med dype inntrinn (3-, 5- eller 7-trinns) – velg den løsningen som passer best til ditt uterom.
Du finner KjappTrapp hos din nærmeste byggevareforhandler.
Vi håper du med dette fikk noen gode tips på vegen mot å bygge en utetrapp i terrenget. Vi anbefaler deg virkelig å hive deg ut i det, det er nemlig enklere enn du tror! Og skulle du likevel stå dønn fast, husk at våre forhandlere står klare til å hjelpe deg med både små og store spørsmål. Lykke til – vi heier på deg hele vegen til topps.