Margarinfabrikken: MøreRoyal til landets største barnehage

På Sagene i Oslo finner vi landets største barnehage, nemlig Margarinfabrikken.  Bakgrunnen for prosjektet var at byrådet i Oslo skulle opprette 500 nye barnehageplasser, og da falt valget på den gamle margarinfabrikken på Bjølsen. Oppgraderingen av uteområdet ble etter hvert også komplettert – med MøreRoyal.

Bydel Sagene inn i fremtiden

Fra gammelt av inkluderer bydel Sagene bebyggelsen rundt hele strekket av Akerselva, men Sagene er også et eget strøk i bydelen. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, for den gamle margarinfabrikken ligger som nevnt i strøket Bjølsen. Bydel Sagene har rundt 46.000 innbyggere, så da er det ikke så rart at behovet for flere barnehageplasser presset seg på.

Bjølsen er historisk sett et arbeiderklassestrøk og arkitekturen består i stor grad av blokker som ble bygd på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet frem til krigens år. Margarinfabrikken, som med sin gule fasade står i kontrast til det langt mer utbredte rødfargen i området. Bygget ble bygd i perioden 1926-27, og driften ble startet opp i 1929.

Ærverdige Margarinfabrikken

I 2006 ble Margarinfabrikken solgt til Omsorgsbygg Oslo, et foretak i regi av Oslo kommune, og det var først da at bygningsmassen ble bygd om til barnehage. Barnehagen består i dag av to bygg: gamlebygget og nybygget, og det er i underkant av 400 barn som går der anno sommeren 2024.

En vesentlig del av alle barnehager er uteområdet, og i tilfellet på Margarinfabrikken så binder uteområdet de to byggene sammen også – selv om uteområdet i seg selv er delt inn i mange soner.

Trappene på uteområdet på Margarinfabrikken

Da det ble behov for utskifting av materialer i uteområdet på barnehagen, kom MøreRoyal inn på banen. Nå er det både gå-, sitte- og lekesoner kledd opp med eller innrammet av det som i hovedsak består av terrassebord og lekter fra Concise Collection.

MøreRoyal leveres med 50 års råtegaranti og et av markedets laveste vedlikeholdsbehov med inntil 20 års intervall på vertikale flater.

LES MER: MøreRoyal erstattet oppråtnet trevirke på Sørenga i Oslo
LES MER: Vedlikehold av MøreRoyal

MøreRoyal til barna

Margarinfabrikken er universelt utformet på en stilig og smart måte. En ting er mulighetene for rullestoler til å fritt ferdes omkring på området, men legg også merke til de lave trappetrinnene som blir god trappetrening for de minste føttene.

De mange sonene er delt inn med gangsoner. Disse er kledd opp med stående lekter som skaper følelsen av flere soner, og samtidig gir de mange og dyktige ansatte godt med innsyn til å passe på de unge, håpefulle.

MøreRoyal-materialene har på dette prosjektet også fått smake på begrepet universell utforming, om enn litt mer abstrakt enn det som vanligvis menes. For det er naturligvis overvekt av terrassebord og lekter som har blitt brukt som gjerde og til, vel, terrasse. Men siden det ikke stilles krav til brannklasse eller lignende på «fasadene» på uteområdet på Margarinfabrikken, har entreprenør brukt terrassebordene til å kle opp og igjen både lekehus, sittegrupper, arbeidsbenker og sågar båter.

Og krittavle.

MøreRoyal på Margarinfabrikken kan faktisk tegnes på!

Så i det som rett og slett er et spesielt og enestående uteområde, har terrassebord i dette tilfellet fungert som både terrasse, kledning og tretak!

Godt innsyn til alle soner på Margarinfabrikken

Terrassebord fra Concise-kolleksjonen kommer med en strukturhøvlet, «sawcut» overflate, som gir en børstet finish. Eller som man kan si til seksåringen: Concise terrassebord er mykere å ta og gå på. Så det går nesten an å si at Concise-kolleksjonen, som i utgangspunktet er designet med moderne arkitektur i tankene, muligens også er et de mest barnevennlige produktene fra MøreRoyal-serien.

LES MER: Concise Collection fra MøreRoyal

Så det eneste som gjenstår nå er å la barna utfolde seg i et uteområde som både er holdbart, stilig og trygt.

Myke soner innrammet av MøreRoyal på Margarinfabrikken

Foto: Lediard Foto AS

Produkter brukt:

Concise terrassebord, 28×120 grå

Se produktet her

Concise lekt, 45×45 grå

Se produktet her

INFORMASJON – Margarinfabrikken barnehage

Kategori: Barnehage/spesialprosjekt
Byggherre: Oslo kommune
Entreprenør: Håndverkskompaniet AS
MøreRoyal: Terrassebord, lekter
Profil/dimensjon: 28×120 (terrassebord), 45×45 (lekter)
Farge: Grå

Universelle trapper på Margarinfabrikken