Hvordan lage soner i hagen? En guide til uteromsplanlegging

Hage- og uteromsdesign blir stadig mer populært, med økende interesse for å skape både funksjonelle og estetisk tiltalende uteområder. Nøkkelen til et vellykket hagedesign ligger i å planlegge og strukturere ulike soner med omhu, med utgangspunkt i din egen tomt. Husk at det er mye å ta hensyn til, som klima, terreng, lysforhold – og ikke minst de behovene du har. Bruker du litt ekstra tid i planleggingsfasen er det langt mer sannsynlig at du får en hage du vil trives i. Her har du noen tips fra interiør- og hagedesigner, Tina Forselius i Solid Studio, på vegen:

1. Kartlegg og planlegg sonene i hagen

Før du begynner å designe hagen, ta deg litt tid til å bli kjent med omgivelsene. Observer solens bevegelser gjennom dagen, noter hvor det er skygge, hvor det er solrikt, hvor du ønsker utsikt, hvor du vil skjerme for innsikt – og hvor det kunne vært fint med litt le. Tenk også på hvordan dette forandrer seg gjennom sesongen. Dette vil hjelpe deg med å plassere sonene dine optimalt.

2. Skap tydelige soner med nivåer

Variert bruk av nivåer vil hjelpe deg med å definere ulike soner i hagen mye klarere. Samarbeid med terrenget ved å bruke naturlige nivåer – eller lag nye nivåer, om du har en helt flat tomt. Nivåer gjør det lettere å organisere og bruke hagen til ulike aktiviteter, og du får også utnyttet plassen i uterommet langt bedre. Du kan for eksempel lage en høyere terrasse med spiseplass og en lavere plen for lek eller avslapning. Husk også at nivåene bør plasseres strategisk ut fra både solforhold og behov for drenering.

3. Materialvalg og fargepaletter

Velg materialer og farger som komplementerer hverandre. Ved å mikse litt forskjellige materialer sørger du nemlig for at hagedesignet ditt får et mer variert uttrykk. Det gir et langt mer spennende sluttresultat enn en monoton hage der alt har samme overflate og finish. Et lite tips kan være å la hver sone ha sitt eget hovedmateriale – slik at hver sone får et unikt preg. Er du ekstra vågal kan du gjerne velge ut noen materialer eller farger som gir en ekstra kontrast til omgivelsene – slik at enkelte blikkfang popper litt ekstra!

4. Integrer det grønne:

Ingenting bringer en hage mer til liv enn planter, trær og busker. Velg vekster som passer din livsstil – men ikke glem å prioritere vekster du faktisk liker. Uterommet skal tross alt være et sted hvor du rusler rundt og lader batteriene, så pøs på med de plantene du synes ser flottest ut. Er du ikke født med grønne fingre? Fortvil ikke, det er hjelp å få! Ta turen innom din lokale forhandler, så får du den veiledningen du trenger. For selv om det estetiske er viktig, så er det likevel dumt å velge planter som ikke overlever til St. Hans…

5. Belysning for stemning og sikkerhet:

Belysning i hagen er en viktig faktor dersom du ønsker å bruke hagen mest mulig. Det er selvsagt ikke nødvendig å lyse opp hele hagen, men belysning i de ulike sonene, langs traséene og på selve huset vil utgjøre en stor forskjell. I tillegg til at belysningen gir økt bruk av uterommet sørger du også for mer stemningsfulle omgivelser. Velg belysning som ikke blender for å unngå lysforurensing. Det kan faktisk være riktig plagsomt å få en skarp lyskilde inn gjennom vinduet for de som bor nær uterommet ditt, så planlegg med omhu og vis hensyn. Velg gjerne produkter med solcellelading for et ekstra miljøvennlig tilsnitt. De er gjerne lettere å flytte på også, om du plutselig skulle innse at belysningen ikke ble helt slik du hadde tenkt deg.

Hvilke soner er aktuelle i hagen?

Spisesonen:

Spisesonen er kanskje den mest sosiale sonen i hagen, der man samles til god mat, gode samtaler og lange kvelder. Derfor er det fint å ta gode valg i denne sonen, som for eksempel stort nok spisebord og gode stoler man kan sitte i lenge. 

Les våre tips til planlegging av spisesonen her (NB: Lenke kommer)

Grillsonen:

De aller fleste forbinder sommersesongen med grilling og lette måltider, og de siste årene har derfor ønsket om en egen sone for matlaging i uterommet stått høyt på listen hos mange. Det å lage mat og tilberede den ute sammen med gjestene på deilige sommerdager er uslåelig – og ikke minst veldig sosialt.

Les våre tips til planlegging av grillsonen her

Hvilesonen:

En hvilesone kan være så mangt. Det kan være en hengekøye, en daybed – eller en egen loungesone. Fellesnevneren er uansett at det er ren idyll å ha en sone i hagen hvor du virkelig kan finne roen! Skap din egen avslappende oase med de forutsetningene du har. Det er nemlig fullt mulig enten du bor i en liten leilighet med få kvadratmeter uterom, eller du har tilgang til flere mål med tomt. Sørg bare for å ta hensyn til vær og vind i sonen, så middagshvilen ikke ender med en kalddusj…

Les våre tips til planlegging av hvilesonen her

Solsonen:

En egen solsone gir kanskje litt ekstra luksus i uterommet? Har du plass kan en slik sone nemlig være den gode, gamle prikken over i’en! Skal du planlegge en solsone kan det imidlertid være lurt å også planlegge et område med skygge, slik at du lett kan trekke deg tilbake når varmen blir litt for intens. Det er ikke til å stikke under en stol at vi sarte nordboere gjerne trenger en pause (eller ti) fra solen, når værgudene spiller på lag.

Les våre tips til planlegging av solsonen her

Dyrkesonen:

Vi elsker å dyrke i hagen – nå mer enn noensinne! Kanskje er det økende fokus på miljø og bærekraft som har gjort seg gjeldende? Eller kanskje liker vi bare smaken av egenproduserte grønnsaker og urter ekstra godt? Uansett årsak har dyrking i egen hage eller på egen terrasse fått et realt oppsving de siste årene, og det dyrkes som aldri før. Utforsk gjerne muligheten for bærekraftig dyrking i hagen med planter i pallekarmer eller kasser, om du ikke har all verden med plass. Det enkle er ofte det beste!

Les våre tips til planlegging av dyrkesonen her

Lekeplassen:

Skap et morsomt og kreativt lekeområde som passer til din hages størrelse. Med enkle grep kan du nemlig skape rom for aktivitet og stimulere barnas fantasi. Det er ikke alltid like mye som skal til, kanskje noen enkle kasser de kan balansere eller klatre på er nok? Eller hva med å bygge et lekehus som ingen har sett maken til? Vi er sikre på at barna lett lar seg friste til lek uansett hva du bygger – spesielt om du hiver deg rundt og lar fantasien slippe løs sammen med dem.

Les våre tips til planlegging av lekesonen her

Soner i hagen gir økt bruk av uteområdet

Ved å planlegge og strukturere ulike soner i hagen kan du skape et uterom som både er funksjonelt og lekkert. «Å viske ut skillet mellom inne og ute» nærmer seg kanskje en floskel, men likevel er essensen sann. Klarer du å skape en naturlig overgang mellom det som skjer inne og uteområdet, føles hagen gjerne som en naturlig forlengelse av huset. Og med den korte sommersesongen vi har her i nord er det verdt å bruke solskinnsdagene utendørs – og mer enn gjerne i egen hage.

Hjelp med soner i hagen

Trenger du hjelp med å definere soner i uterommet kan vi anbefale å skaffe bistand fra en hagedesigner eller en landskapsarkitekt. Våre tips er utarbeidet i samarbeid med Tina Forselius i Solid Studio.

«Det viktigste du må gjøre før du begynner på hagedesignet er å bli kjent med hagen og omgivelsene. En god kartlegging vil være gull verd – enten du skal planlegge selv eller sammen med en ekspert».

Tina Forselius, Solid Studio

Solid Studio AS er et interiørdesignfirma med kontor i Moss, som drives av Tina Forselius. Selskapet kan bistå med kvalitetsrike interiørtjenester og 3D-visualisering til private kunder og næringsvirksomheter i hele Norge.

Ta kontakt med Solid Studio her

Kilder:
Tina Forselius, Solid Studio