Kjersti Bergesens Fantasihage – med MøreRoyal i sentrum

12.-14. april 2024 var det tradisjonen tro duket for den årlige Hagemessen på Lillestrøm, Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom. I år hadde gjengen bak messen sørget for å tråkke til litt ekstra – og aldri før har det vært så mye inspirasjon å hente på messen. Hele ni inspirasjonshager ble faktisk skapt kun til formålet – hvor hvert design kunne både nytes, luktes og oppleves. Og midt i begivenhetene – en Fantasihage i MøreRoyal, skapt av Kjersti Bergesen, kjent fra Tid for hage.

Temahager for alle og enhver

Cecilie Svabø har vært prosjektleder for Hagemessen og er en av dem som har vært primus motor for å få på plass årets spennende temahager – som har fått boltre seg på mer enn et mål i utstillingen! Resultatet ble intet mindre enn imponerende – og med en meget solid dose inspirasjon å hente for noen og enhver. Her kunne du blant annet finne en stilig hyttehage ved sjøen, en lettstelt og japanskinspirert hage, en sosial og praktisk hage for hagefesten – og ikke minst, en real fantasihage for deg som tør å drømme stort. Alle temahagene ble designet av Norske Hagedesignere og visjonene brakt til live ved hjelp av NAMLs mange anleggsgartnere, lærlinger og skoleelever.

Les mer om inspirasjonshagene hos Hagemessen her

Fantasihagen – en annerledes hage

Fire av hagene i inspirasjonshallen ble for øvrig designet av noen av landets fremste hagekjendiser og eksperter, og var vel verdt en ekstra titt. Under årets messe kunne du nemlig bli bedre kjent med både Espen Skarphagen sin vann i hagen-hage, Dennis Asbjørnsen sin beredskapshage, Ingunn Anviks romantiske hage – og selvsagt, Kjersti Bergesens unike fantasihage.

Les mer om Talgøs samarbeid med Dennis Asbjørnsen her

Se Talgøs DIY-prosjekter fra Ingunn Anvik sin hage her

Kjersti Bergersen er ikke redd verken for å få jord under neglene – eller å tenke store tanker i uterommet. Foto: Hagemessen

Da Hagemessen spurte Kjersti om hun kunne tenke seg å designe en av hagene til årets messe, begynte tankene straks å spinne.

For meg er Fantasihagen en liten, kompakt og lettstelt hage. Her skal det være mulig å søke ly for både vind og regn, vi bor tross alt i Norge. Samtidig skal hagen være et sted hvor man kan la tankene vandre og drømme seg helt bort – og glemme hverdagens kjas og mas.

Kjersti Bergesen, designer for Hagemessen

En liten og lettstelt hage – med noen overraskelser

Kjersti har det kreative i blodet, og da tankene først fikk fritt spillerom tok det ikke lang tid før selve Fantasihagen var på plass, helt i tråd med de innledende tankene.

Det er jo praktisk med en ganske kompakt hage som spiller på lag – og hvor du ikke må bruke hvert ledige sekund på luking og vedlikehold. En hage skal jo gi ro, og jeg liker tanken på å bare rusle rundt og oppleve uteområdet fra ulike vinkler, i takt med årstidene.

I Kjerstis Fantasihage ble derfor dette et viktig element i designet. Selve hagen er liten og tett – og omgitt av friske og frodige innslag av planter. Gjennom hagen går det en solid boardwalk i MøreRoyal i natur, som trygt geleider deg fra det ene området til det andre. Langs vegen finner du en rekke pergolaer og utestuer hvor du kan søke ly eller slå deg ned for en liten pust i bakken. Her er det med andre ord ikke den store utsikten som er i fokus, men mer de nære ting. Her finner du derfor en spennende miks av norske hageplanter, og også noen unike, transparente elementer som skaper pussige lysfenomener som får deg til å stoppe opp og undres.

Les mer fra intervjuet med Kjersti hos Hagemessen

Kjersti Bergesen – med lidenskap for hageliv

At Kjersti Bergesen er en real hageentusiast er nok kjent for de fleste, men slik har det ikke nødvendigvis alltid vært.

Hageinteressen min fikk en liten kick-start da vi skaffet oss hus med hage. Da var det bare å brette opp ermene, og se muligheter i stedet for utfordringer. Siden samboeren hadde en mor som var ekstra hageglad var han en pådriver i starten – og den som satt på kunnskapen innledningsvis. Likevel tok det ikke lang tid før jeg innså at jeg med litt planlegging og egeninnsats også kunne bidra aktivt til at vi fikk skapt noe eget i hagen.

Men selv om Kjersti er glad i livet i hagen, så beskriver hun seg selv som en rykk og napp «hager». Og hva mener hun egentlig med det?

Jeg liker å bruke tid i hagen, og bruker gjerne tiden på å observere, nyte og legge planer. Så får jeg plutselig en kul idé og ånden over meg, og vipps, så er jeg i gang med et nytt prosjekt. Etterpå er det tilbake til observasjonsposten igjen – der jeg observerer hagelivet rundt meg med nye øyne og drømmer meg bort på ny. En hage er vel akkurat det – et evighetsprosjekt som stadig tar nye veger etter hvert som nye idéer dukker opp.

Det betyr likevel ikke at Kjersti sluntrer unna i selve hagearbeidet. En hage vil alltid kreve sin andel av stell og omsorg, og Kjersti har minst fire ryddesjauer i året, der det virkelig blir stelt, klippet, pottet og luket. Det gir også mer rom til å nyte og drømme når ryddesjauen er unnagjort. For som Kjersti så fint sier det selv:

Jeg liker å hvile på gjort arbeid. Det er en egen glede ved å lene seg tilbake og se på hva man har fått til og samtidig vite at min hage har det så godt som den kan ha det. Vi omgir oss jo med levende vekster, og de skal også ha det bra. I tillegg liker jeg godt å rusle rundt å vanne alle pottene mine, det gir en egen ro i travle dager.

5 hagetips fra Kjersti

Gjennom årenes løp er det liten tvil om at Kjersti har opparbeidet seg mye erfaring. Da kan det kanskje være vel verdt å ta med seg 5 tips fra Kjersti, om hva hun anbefaler deg å gjøre i din hage?

  1. Gjør det du kan og har lyst til, ikke alt du tror du må.
  2. Les. Lær. Hvis du forstår hvorfor, vil hvordan komme av seg selv.
  3. Ikke vær redd for å feile. Alle hendelser er en erfaring.
  4. Hvis du ser en plante i nød, gjør noe med den med en gang.
  5. Skriv hagedagbok. Du tror du vil huske ett eller annet neste år, men det gjør du høyst sannsynlig ikke…

Fantasihage med gode støttespillere på laget

En Fantasihage blir ikke realitet uten at flere bidrar, og til årets hagemesse fikk Kjersti med seg en rekke anerkjente leverandører på laget, blant andre Talgø, Plastmo, Plantinor og Opplysningskontoret for Blomster og Planter. I tillegg ble selve hagen bygd i samarbeid med anleggsgartnerne fra NAML og en god dose snekkerarbeid fra Hagemessens egne snekkere. Og Kjersti selv, hun skryter av partnerne:

Det var virkelig hyggelig at de ulike leverandørene straks tente på idéen for hagen jeg hadde tegnet og at de hadde lyst til å være med på dette. Alene kommer man ikke langt, så jeg er veldig takknemlig for alle som bidro til å få hagen realisert. Og stor skryt skal også alle som jobbet fysisk med hagen ha, sluttinnsatsen var rørende!

Foto av Fantasihagen fra Hagemessen 2024 - designet av Kjersti Bergesen. Nærbilde av pergola bygd med MøreRoyal og Plastmo. Uten tak. Farge natur. Boardwalk eller promenade i MøreRoyal terrassebord, Concise 28x120. En benk til å sitte på er plassert inne i pergolaen, med to grønne puter. Ulike planter og et fuglebur i tre som blikkfang.
Nyt en pause på en benk i din egen Fantasihage – og tenk store tanker. Foto: Talgø

For Talgø sin del har dette utvilsomt vært et spennende prosjekt å være med på som partner.

Vi har tidligere hatt gode samarbeid med Kjersti og TV2-programmet Tid for hage, og da forespørselen fra Hagemessen kom trengte vi ikke veldig lang betenkningstid, før vi sa ja til å bli med. For oss er inspirasjon en bærebjelke i vår kommunikasjon med kundene. Det er så ufattelig mange muligheter i uterommet, enten du har en gigantisk hage på flere mål – eller du har en liten hageflekk som du gjerne vil trylle litt med. Kjerstis Fantasihage er kanskje mest velegnet for førstnevnte, men husk at du helt fint kan bruke elementer fra denne også om du har mindre plass til rådighet.

Janne Rangnes, markeds- og kommunikasjonssjef – Talgø

I selve Fantasihagen ble MøreRoyal brukt både som boardwalk, men også som reisverk på flere pergolaer og utestuer. Her vil du finne både terrassebord, lekter, kledning og jernbanesviller, samt ulike former for konstruksjonsvirke, i ulike dimensjoner. Kjersti valgte å bruke fargen natur, som etter hvert som den påvirkes av vær og vind, vil få en naturlig, værgrå patina. Vakkert sammen med øvrige materialer i Fantasihagen og friske, bugnende planter – og et materialvalg som krever minimalt med vedlikehold, selv i et røft, nordisk klima.

Vi tar stadig markedsandeler på terrassemarkedet, og mye av årsaken til det er at MøreRoyal er materialer som både er vakre å se på, og som samtidig krever lite vedlikehold. I tillegg er det premium materialer som faktisk varer over tid, og med hele 50 års råtegaranti er dette også et viktig miljøaspekt. Selv om innkjøpskostnaden er noe høyere enn de aller billigste materialene til hagen, så er det liten tvil om at det lønner seg å velge kvalitet, om man heller ser på livsløpskostnadene. Vi kaller det å investere i fritid – og det er noe vi ser at appellerer til stadig flere, i et samfunn hvor nettopp tid er en knapphetsfaktor.

Idéene til Kjersti Bergesen falt utvilsomt i smak hos Talgø, men de satte noen viktige kriterier for deltakelsen:

For oss var det også en trigger at temahagene bygges av NAML og Larix Landskap. Vi vil nemlig gjerne applaudere anleggsgartneres rolle på små og store oppdrag. Vi vet at ved å bruke fagfolk i planleggingen, så blir sluttresultatet alltid bra. Vi ble også forsikret om at dette prosjektet har lagt vekt på miljø og bærekraft. Etter endt messe vil materialene bli gitt til ulike videregående skoler (anleggsgartnerfaget), for bruk i nye prosjekter og videre opplæring av studentene. Slik kommer materialene vi bidrar med også til nytte videre, noe som er viktig i en verden hvor vi alle har et klart ansvar for å sette bærekraft på agendaen.

Vi håper at du også har latt deg inspirere av Kjerstis Fantasihage – og tør å drømme stort om egen hage.

Lykke til!