DIY – gjør det selv: Bygg et benkehus til hagen

Benkehus? Ja, et benkehus! Se for deg en benk i hagen, men med et nett, lite overbygg som gjør den til en lun og skjermet kosekrok. Her kan du trygt krølle deg sammen med en god bok og litt velfortjent snacks – eller bare la humla suse og la livet i hagen utspille seg foran øynene dine. Oppskriften finner du selvsagt her!

Hvorfor bygge et benkehus?

Å bygge et benkehus gir deg mulighet til å skape en beskyttet og koselig plass i hagen, hvor du kan nyte naturen uansett vær. Et benkehus gir ly for både sol, regn og vind, slik at du kan slappe av og kose deg utendørs hele sesongen. I tillegg gir det en følelse av privatliv og ro, perfekt for å lese en god bok, nyte en kopp te eller bare ta en pause fra hverdagens stress. Med et benkehus får du også et personlig preg på uterommet, hvor du kan legge til detaljer og dekorasjoner som reflekterer din stil og smak. Det er ikke bare en funksjonell løsning, men også en estetisk forbedring av hagen din. Så, da var det vel ikke så mye mer å tenke på? Frem med kappsag og materialer!

Tips – før du går i gang

Størrelse

Når du planlegger størrelsen på benkehuset ditt, er det viktig å tilpasse benken til det uteområdet du har tilgjengelig. En for liten benk kan virke bortgjemt og lite innbydende, mens en for stor benk kan dominere hagen og ta opp verdifull plass. Tenk over hvor mange som skal bruke benken samtidig, og hvor mye plass du ønsker til både sittende og eventuelt liggende stilling. Det er lurt å måle området nøye og lage en skisse før du begynner å bygge, slik at du får en benk som passer perfekt til ditt uterom. Benkehus for én – eller vil du heller dele opplevelsen med flere?

Materialvalg

Materialvalget er selvsagt essensielt for både utseendet og holdbarheten til benkehuset. Ved å velge riktig materiale kan du sikre at benken både er lekker å se på – samtidig som den tåler vær og vind i mange år fremover. MøreRoyal (link) er et utmerket valg i så måte. Dette er dobbelbehandlede materialer som er tilgjengelig i flere, naturlige farger (link), ekstra godt beskyttet mot fuktighet og råte. Husk at det også er mulig å kombinere tre med innslag av metall for en mer moderne stil.

Dobbelt behandlet – dobbelt så bra!

Design

Designet av benkehuset kan tas i ulike retninger, alt etter hva du liker. Er du den klassiske typen – eller liker du et litt mer moderne tilsnitt? Tenk over hvordan du ønsker at benken skal passe inn sammen med resten av hagen. Du kan velge en enkel, minimalistisk stil, eller gå for et mer dekorativt uttrykk med utskårne detaljer. Husk at designet også bør inkludere praktiske elementer som ryggstøtte, armlener, og kanskje til og med innebygde oppbevaringsmuligheter. Pynt med myke puter, pledd og eventuelt noen blomsterpotter for å gjøre benken til en riktig hyggelig og innbydende kosekrok.

Å bygge et benkehus er med andre ord en flott måte å skape en lun og skjermet plass i hagen, perfekt for avslapning og hygge. Med nøye planlegging av størrelse, valg av holdbare materialer og et gjennomtenkt design, vil du kunne nyte mange hyggelige stunder på din nye benk.

Lykke til med byggingen!

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du et benkehus i MøreRoyal

Dette benkehuset i MøreRoyal er av det litt mer komplekse slaget, men vi har gjort vårt aller ypperste for å gi deg en trinn-for-trinn beskrivelse som loser deg trygt i mål. Ta tiden til hjelp, les instruksjonene nøye – og spør gjerne fagfolk om råd undervegs.

Materialer til benkehus i MøreRoyal

Du trenger:

Concise lekt i 34×70 / 45×45, grå

Se produktet her

Dobbelfals rettkant i 19×148, grå

Se produktet her

Dobbelfals 28 grader i 19×148, grå

Se produktet her

K-virke 48×9820 løpemeter
Concise lekt 34×7040 løpemeter
Concise lekt 45×4510 løpemeter
Dobbelfals rettkant 19×14830 løpemeter
Dobbelfals 28 grader 19×14825 løpemeter
Skruer i A2 eller A4: 4,2×42 / 4,4×72 / 5×100 / 6×140

Husk å beregne minst 10 % ekstra til kapp.

DETALJERT ARBEIDSTEGNING KOMMER

Utstyr du kommer til å trenge

  • Kappsag
  • Stikksag
  • Sirkelsag
  • Bordsirkelsag – eller overfres/bordfres
  • Sag
  • Hammer
  • Stemjern
  • Skrumaskin / Drill
  • Bitser
  • Målebånd
  • Tommestokk
  • Vater
  • Blyant

Utstyrsbehov: 5 av 5
Vanskelighetsgrad: 4 av 5
Tidsbruk: Ca. 2 dager

Fremgangsmåte

Slik lager du skroget:

  1. Start med å kappe 4 stk. hjørnestendere (#1) i 48×98. Stenderne skal være 1500 mm og rett i begge ender. Ta ut to hakk på 20×98 mm, som vist på tegning. Her kan du bruke håndsag og stemjern, eller stikksag.

  2. Kapp så 4 stk. planker i 48×98 til samhold i sider (#2). Disse skal være 544 mm lang og rett i begge ender.

  3. Kapp til slutt 4 stk. planker i 48×98 til samhold foran / bak (#3). Disse skal være 1404 mm lang og rett i begge ender.

Nå kan du sette sammen skroget:

  • Ta 2 stk. hjørnestendere (#1) og 2 stk. samhold sider (#2). Samholdene skal passe inn i hakkene på hjørnestenderne. Skru deretter fast med 2 stk. 6×140 skruer. Disse skrues inn i hver ende på samhold. Lag ferdig begge sidene av benken.

  • Nå skal samhold foran/bak (#3) monteres. Mål 41 cm opp fra bunnen av hjørnestenderne og merk av. Skru fast 2 stk. samhold under streken. På det som skal bli baksiden monterer du et samhold jevnt med toppen av hjørnestenderne. På den siste skal toppen være 100 cm opp fra bunnen av hjørnestender. Da skal du ha ett samhold i front, og tre i bakkant.

Hva betyr det samhold?

I snekkersammenheng betyr «samhold» enkelt forklart noe som skal holde noe sammen. En planke som monteres mellom to andre planker for å holde disse sammen kalles derfor «samhold».

Slik lager du benken:

Kapp materialene til benken:

  1. Lekten under benken (#4) lages med Concise lekt i 34×70. Denne skal være 604 mm med en 5 graders skrå i begge ender. Lag totalt 4 stk.

  2. Ryggstøtter (#5) lages med Concise lekt i 34×70. Disse skal være 604 mm lang, men med 15 graders skrå i begge ender. Skråskjæres på ene siden som vist på tegning. Lag totalt 4 stk.

  3. Lekt til benk/rygg (#6) lages med Concise lekt i 34×70. Disse skal være 1404 mm. Lag totalt 17 stk.

Start med lekt under benk (#4):

  • For å få en litt skrå sittebenk monteres disse jevnt med overkant på samhold i front, og jevnt med underkant av samhold bak. To lekter skal gå helt ut til hver side. De to siste lektene monteres mellom med ca. 42 cm mellomrom. Fest med 2 stk. 5×100 skruer i hver ende.

Legg til lekter til benk (#6):

  • Start med første lekt. Denne monteres 15 mm foran samhold i front. Montér deretter lekter med 6 mm mellomrom bakover, totalt 8 lekter. Fest med 4,4×72 skruer.

Montér ryggstøtter (#5)

  • Det skal være ca. 46,5 cm fra lekt i front til lekt bak rygg. Prøvemontér! Lekten skal vær jevn med samhold i overkant, så tilpass om den ikke er det. Fest med 4,4×72 skruer.

Avslutt med til lekter til rygg (#6):

  • Legg først en lekt oppå samhold over ryggstøtte, deretter en helt ned mot benk. Fortsett opp med 6 mm mellomrom og skru fast med 4,4×72 skruer. Juster mellomrom hvis nødvendig.

Slik lager du sperrer:

  1. Kapp 4 stk. sperrer (#7) i 48×98. Disse skal være 1185 mm på det lengste, med en 40 graders skrå i én ende. Ta ut hakk med stikksag som vist på tegning. Skru sammen to og to sperrer i toppen. Plasser disse på hjørnestenderne. De skal ligge jevnt i ytterkant på både fram- og bakside. Nb! Hakkene må kanskje justeres litt i bakkant for å få sperren helt på plass. Skru fast med en 6×140 skrur i hvert hjørne.

Slik lager du armlener:

Denne er litt vanskelig, så se på tegning og mål flere ganger før du kapper!

  1. Det skal lages 2 stk. armlener, men de to armlenene skal være speilvendt i forhold til hverandre. Start med å kappe en planke på 48×98. Den skal være 670 mm på det lengste, med 45 graders skrå i én ende. Mål deretter 48 mm inn fra den siden som er lengst, og 90 mm inn fra der streken treffer vinkelen. Dette skal kappes bort med stikksag. I den rette enden måles det også 48 mm inn fra den lengste siden og 79 mm inn fra enden, men her skal det kappes med 18 grader skrå for å få den til å passe inntil ryggen.

Tid for spiler:

  1. Kapp spiler (#9). Disse lages med Concise lekt i 45×45. Kappes til 734 mm, rett i begge ender.  Lag totalt 10 stk. Legg ut 5 spiler med 45 mm mellomrom på et flatt underlag og legg armlene imot, se bilde. Første spile skal da bli ca. 46 mm inn fra hver side. Skru fast med 1 stk. 5×100 skrue i hver lekt. Gjør dette på det andre armlenet også, før du monterer begge armlener med spiler på plass.

  2. Kapp samhold over spiler (#10). Disse lages med Concise lekt i 45×45. Kappes til 604 mm, rett i begge ender.  Skru fast denne mellom sperrene oppå hjørnestendere. Bruk en 5×100 skrue i hver ende. Fordel så spilene så de blir rett. Skru dem fast ovenfra og ned med en 5×100 skrue i hver.


Slik legger du kledning:

  1. Nå skal vi få på plass lektene som skal over/under kledning (#11). Bruk Concise lekt i 45×45, og kapp totalt 4 stk. med en lengde på 504 mm. Her trenger du en bordsirkelsag eller en overfres for å ta ut spor til kledningen. Det skal være et 20×20 mm spor sentrert på én side på lekten. Med overfres bruker du et 20 mm fresestål og justerer anlegget så du får sentrert sporet. Med bordsirkelsag justerer du anlegget 12,5 mm fra bladet og justerer bladet så det stikker 20 mm opp fra bordet. Sag flere ganger til du har et 20 mm bredt spor.

  2. Kapp kledning (#12). Bruk dobbelfals rettkant i 19×148 – eller en annen profil / dimensjon du liker. Du trenger 8 stk. kledningsbord på 352 mm. Ta 4 stk. av kledningsbordene og sett de inn i sporet på lekten du nettopp lagde. Sentrer bordene og kapp bort det som stikker utenfor lekten på de ytterste bordene. Da er det bare å sette lektene med kledning inn i feltet nederst på begge sider av benken. Skru fast med 2 stk. 4,4×72 skruer oppe og nede. Skru skjult i fugen mellom to kledningsbord.

  3. Kapp kledning (#13). Bruk samme type kledningsbord og kapp totalt 12 stk. med 2000 mm lengde. Sett et rett bord 27 cm opp fra bunn av hjørnestenderne på baksiden. Dette er kun midlertidig for å få en rett linje å sette bordkledning på. Tilpass første bord. Klyv det på 10 cm bredde. Husk å merke av for sperre i toppen, se bilde. Da gjenstår det kun å kle selve veggen. Bruk 4,2×55 skruer. Tilpass siste bord mot enden. Lag to små biter som skrues på sperre i enden. Nå kan du kappe kledningen jevnt med toppsperrene. Her kan du bruke stikksag, håndsag eller håndsirkelsag. Husk å skru av det midlertidige bordet i bunnen.

Slik lager du tak:

  1. Kapp bord til tak (#14). Bruk dobbelfals 28 grader i 19×148 – eller en annen profil / dimensjon du liker. Du trenger 18 stk. kledningsbord på 1200 mm.

  2. Legg taket. Start nederst og plasser første bord 18 mm utenfor sperrene. På bakside skal det være 20 cm utstikk. Skru fast med 4,2×55 skruer.

  3. Lag vindskier (#15). Bruk Concise lekt i 34×70. 4 stk. kappes på 1267 mm på den lengste siden, med 40 graders skrå.

  4. Kapp dekklekt (#16). Bruk Concise lekt i 34×70. 4 stk. kappes på 1267 på den korte siden, med 40 graders skrå.

  5. Skru sammen 2 vindskier i toppen, skrå mot skrå. Legg deretter på dekklekt. Den skal stikke 15 mm ut på en side. Skru fast med 4,4×74 skruer. Legg vindskier med dekklekt oppå taket og skru fast nedenfra med 4,2×42 skruer.

  6. Lag mønekam (#17). Bruk dobbelfals rettkant i 19×148. Du trenger 2 stk. à 1156 mm. Disse klyves med 40 graders skrå, se tegning. Skru sammen til en vinkel og monter mønet.

Ta da! You did it – og har nå et lekkert benkehus du kan nyte i hagen.

Flere DIY-prosjekter fra gjestedesigner Ingunn Anvik finner du HER og HER.

Flere DIY-prosjekter finner du her.

Dette er et av våre DIY-prosjekter for viderekommende, men vi håper du likevel tar utfordringen. Følger du veiledningen er dette et fullt overkommelig prosjekt for «hvermannsen». Skulle det likevel butte litt undervegs, må du gjerne ta turen innom nærmeste byggevareforhandler. Her kan du alltid få gode råd og kyndig veiledning av fagfolk. Og husk – benkehuset kan gjerne tilpasses, dersom den ikke passer 100% til dine behov. Her kan du endre både på design, profiler, dimensjoner og farger – alt etter smak og behag.

Vil du vite mer om gjestedesigner Ingunn Anvik?

Ingunn Anvik driver firmaet Ingunns Hage, hjemme fra sin private eiendom i Brunlanes, utenfor Stavern, Sør i landet. Her har Ingunn etablert et spennende konsept med åpen hage og butikk, kombinert med tilbud om konsulenttjenester. Selve hagen er bygd opp år etter år med ulike rom som drivhus, palmehus, grusganger, paviljong og vannspeil, for å nevne noe.

FRAXX.co er et nettsted der du kan kjøpe hagekurs som Ingunn Anvik og hennes bror, Halvor Bakke, har utarbeidet.