Elektrikerens tips til lys i hagen

Å benytte seg av profesjonell hjelp til belysning utendørs er vel verdt investeringen. Da vår gjestedesigner Gunn Berit Johansen / @hus10a skulle ha lys i hagen fikk hun som vanlig råd og veiledning av sin faste elektriker, Erlend Kristensen i Jølle & Kristensen. Og Erlend, han deler gjerne sine tips til belysning med flere.

Lys i hagen gjør at uterommet også kan nytes etter mørkets frembrudd. Variasjonsmulighetene er uendelige, så lytt gjerne til erfarne fagfolk. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

Når du skal velge belysning handler det om flere ting. Det er selvsagt ønskelig med lys av helt praktisk årsaker, men lys kan også være med på å rette oppmerksomheten mot ulike deler av hagen, eller skape stemning. Uansett hva du ønsker at lyset skal gjøre i din hage, er det lurt å velge energieffektive løsninger, både med tanke på lommeboka og for miljøets del.

1. Budsjett

Start med å finne ut hvor mye penger du har å rutte med, og lag en liste med ønsker, om du vet hva slags belysning du ønsker deg. Husk at belysning kan heve standarden på uteområdet mye, og at riktig belysning også gjør at du får mer glede av hagen din etter hvert som det begynner å mørkne ute.

Er du usikker på hva som er et realistisk budsjett, ta en prat med en elektriker, slik at han kan veilede deg. Bruker du et fast elektrikerfirma kjenner de gjerne deg og dine preferanser bedre enn om du skifter firma fra gang til gang. Har du ikke råd til å ta alt nå, legg en plan for hvordan du kan utvide med mer belysning over tid. Rom var som kjent ikke bygd på én dag.

Innfelte lys i terrassen er både praktisk og stemningsfullt. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

2. Planlegging og befaring

Få gjerne elektrikeren på befaring før du starter uteprosjektet. Da er det lettere for elektrikeren å se hvilke løsninger som vil være praktiske og kostnadseffektive, og han får også et inntrykk av hagen og uteområdet. Da er det lettere å gi råd, både om type belysning, plassering og om behovet for eventuelt styringssystem.

Husk også at elektrikeren bør involveres så tidlig som mulig i byggeprosessen! Mye av jobben bør nemlig gjøres før for eksempel terrassebordene kommer på plass.

Det er enklere å være elektriker når man kobles på allerede i idéfasen. Mye av jobben må nemlig gjøres før terrassebordene kommer på plass. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

3. Fasadebelysning

Ikke alle hus nyter godt av fasadebelysning … Velg lamper som står i stil med huset og tenk over styrken på belysningen. Velg heller flere lyspunkter enn ett kraftig lys, slik at du unngår blending av intetanende forbipasserende.

Lys som fordeles i hagen gjør at ulike områder kan få velfortjent oppmerksomhet. Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

4. Plassering

Lys gjerne opp trær, blomster og andre detaljer i ytterkant av hagen, det skaper dybde og får hagen til å virke større. Husk at skygge skaper like mye effekt som lys.

Og du? Unngå overdrivelser. Det er faktisk slik at det kan bli for mye av det gode.

Lys skaper stemning. Enkelt! Foto: Gunn Berit Johansen, Hus10a

5. Velg utelys med styring

Stadig flere velger utelys med styring. Det gjør at du ikke trenger å tenke på å slå lysene av og på selv, men viktigst av alt, det sparer strøm!

Velg gjerne Astrour eller lignende styring til utelysene. Et Astrour slukker og tenner lysene etter lokal soloppgang og solnedgang. Slik unngår du at du bruker unødvendig strøm, og lysene som lyser opp gårdsplassen er alltid på når du trenger det.

Erlend, Jølle & Kristensen

Ønsker du mer inspirasjon til uterommet?


Inspirasjoner