Det finnes tusen grunner til å flytte, og behovene endrer seg gjerne med tiden. Noen stifter sågar familie, og da blir det ekstra hensyn å ta. For det var ønsket om bedre trafikksikkerhet og ikke minst bedre utsikt som ble utslagsgivende for at Ingrid og Terje til slutt endte opp med å kjøpe et oppussingsobjekt i Høgmyrvegen i Ålvundfjorden. Resultatet ble en full rehabilitering av boligen med ny planløsning, pluss et tilbygg for bedre plass.
Et hastig oppussingsobjekt
Etter at Ingrid og Terje fikk barn, ble huset de bodde i helt enkelt alt for nærme en tungt trafikkert vei. En avgjørelse om å flytte ble tatt, så da var det bare å bestemme seg for veien videre.
– Vi hadde litt hastverk med å komme oss bort fra huset ved veien, forteller Ingrid.
Når en avgjørelse om å flytte på seg er tatt, så er det evige(?) spørsmålet om man skal kjøpe brukt eller bygge nytt.
– Vi vurderte faktisk å bygge nytt. Det var en tomt i Fuglevågen som vi hadde reservert, litt lenger inn i fjorden, men så fikk vi tekstmelding om vi var interessert i å kjøpe et hus oppi boligfeltet. Når man bor på en liten plass så svirrer ryktet, smiler Ingrid.
Siden ønsket om å komme seg vekk fra bilveien var såpass sterkt, så gikk det fort i svingene. Huset ble kjøpt 18 timer etter at tekstmeldingen tikket inn om de ville ha oppussingsobjektet i Høgmyrvegen.
Drodling og planlegging
God planlegging dukker stadig opp som en gjentakende suksessfaktor for de fleste prosjekter, og det var intet unntak for Ingrid og Terje.
– Vi hadde ideer om hvordan vi ønsket å gjennomføre oppussingen, basert på nyhusmodellen vi vurderte til den tomta vi hadde reservert. Ingrid ønsket en moderne stil, så det var artig å prøve det også, sier Terje, som selv jobber som tømrer i firmaet Claessen & Johnsen AS.
Nå er det slik at Ålvundfjorden er en liten plass der «alle kjenner alle». Og i nabolaget sitter arkitektkontoret Fjordfaret.
LES MER: Talgø inngår samarbeid med Fjordfaret Arkitektkontor
Med utgangspunkt i husmodellen Ingrid og Terje hadde for tomta i Fuglevågen, og etter noen drodletimer med Fjordfaret begynte plana å ta form. Det ble en parallell prosess der planleggingen gikk hånd i hånd med rivingen.
– Vi brukte tiden under riving godt.
Prosjektperioden
Deretter begynte selve prosjektperioden, som varte ni måneder. Siden Terje gjorde mye selv, ble det lange dager med jobb først på dagen, og så eget hus etter jobb. På større ting, som tak og vindu fikk Terje hjelp, men ellers benyttet han seg av egne tømrerferdigheter.
Med god hjelp fra Terjes far og kollegene til Ingrid, ble det både revet og ryddet, og dugnadsinnsatsen ble kombinert med grilling og tid til litt kos også, særlig på helg.
– Svigerfar stilte opp omtrent hver ettermiddag. Den innsatsen er det vanskelig å berømme nok, sier Terje.
Etter hvert som planlegging gled over til utføring, var det stort sett bare å holde seg til planen. Det gamle 80-tallshuset skulle få en ny planløsning, tilbygg og etterisolering. Tidligere var det egen telefonkrok, kjøkkenet var en liten boks og vaskerommet sto der trappa nå kommer opp. Pipa fra peisen sto midt på gulvet.
– Ungene var også med på dette. Vi levde jo oppi det, og jeg tror unger har godt av å se på hva som skal til, sier Ingrid.
Uforutsette hendelser
Resultatet ble derfor som med så mange andre oppussingsprosjekter av eldre eneboliger: de åpnet opp rommene. I overetasjen er det en flott, åpen løsning mellom stue og kjøkken, samtidig som tilbygget ga enda mer plass til soverom, bad og oppholdsrom for ungene der oppe. Men så skjedde det noe som krevde omstilling.
– Vi hadde egentlig ikke planer om å gjøre noe i underetasjen, men noen ganger dukker det opp organiske løsninger på uforutsette hendelser!
For selv om planleggingen hadde vært god, måtte Ingrid og Terje omstille seg da de skulle sprenge ut litt av fjellet der huset står.
– Åsen revnet da vi sprengte, så da endte vi opp med å fjerne alt. Det ga oss et helt nytt inngangsparti, som vi ikke hadde sett for oss på forhånd, sier Terje.
Det er ofte slik med rehab: noe blir til underveis også.
Terje Johnsen
Moderne MøreRoyal
Inspirasjon kommer fra alle mulige kanter når man bestemmer seg for å pusse opp. Ingrid hadde som nevnt et ønske om å gå for et moderne uttrykk, og da hun så MøreRoyal kledning på et annet hus begynte de å nærme seg en beslutning.
– Jeg ble inspirert av de forskjellige profilene jeg så på et hus. Og så liker vi svært godt konseptet med skjult innfesting, fortsetter Ingrid.
Moderne, med forskjellige profiler og med skjult innfesting? Det kan bare være Concise Collection fra MøreRoyal.
LES MER: Concise Collection
Ingrid og Terje gikk for herlig sammensetning på fasaden, med svart kledning som hovedfarge, og naturfarget kledning som kontrastfarge på den ene endeveggen og langs vinduene på fremsiden av huset.
Det er også brukt MøreRoyal terrassebord UNO med farge natur på terrassen, som var isdekt da vi besøkte Ingrid og Terje.
– Det beste med MøreRoyal er at det kommer ferdig behandlet og er enkelt å vedlikeholde. Og så liker jeg at det er oljet i stedet for malt. Da ser man treet, sier Terje.
Lokale verdier
Og så er det en gang slik at alle kan trenge litt hjelp fra fagfolk. Selv om Terje jobber som tømrer selv, og derfor har gjort svært mye selv, så er det alltid både godt og lurt å få den hjelpen som trengs for å gjøre ting ordentlig.
Det fine er jo at Terje med sin bakgrunn allerede har nettverket på plass. Som det gjerne blir med private oppussingsprosjekter, så henter man tjenestene lokalt, og da er det fint å vite hvem man stole på.
Til grunnarbeidet med sprengning var det Aasen Maskin som fikk ansvaret. Det elektriske er det Tingvoll Elektro som har stått for, mens rørleggerarbeidet er utført av Gridseth Rør fra Sunndalsøra. I tillegg sto Øra Farge og Miljø for støpning av gulv, flislegging, gulvbelegg, sparkling og maling på stue, kjøkken og alle himlinger. Den lekre trappa bygde Terje selv.
– Det er fint å jobbe med kjente partnere man har tillit til, påpeker Terje.
Litt gjenbruk til slutt
Selv om bærekraft og miljø i seg selv ikke var den utløsende faktoren for prosjektet, så medfører en såpass stor oppgradering av boligen mye utvidet levetid for huset. Med etterisolering og oppgradering av fasaden blir boligen automatisk mer miljøvennlig. Men det vi liker å snakke om er hva som eventuelt skjer med det som blir igjen når hovedprosjektet er ferdig!
For Ingrid og Terjes del kunne de bygge en lekehytte i MøreRoyal med restene etter terrassebordene, og litt ro og kledningskapp. Med 50 års råtegaranti og lang levetid blir det spennende å følge med på hvor lenge lekehytta får stå!
LES MER: Alt om MøreRoyal
Ellers kunne fagmannen Terje gjenbruke rester etter bjørkefinerplatene de har brukt som innvendig panel til å lage gulvlister. Et godt eksempel på en liten, men god idé, som gir et gjennomført og helhetlig uttrykk.
Vi bøyer oss i støvet for innsatsen Ingrid og Terje har lagt ned med oppussingen!
Alle foto: Jonas Kjøl / Talgø MøreRoyal®
Har du et ROT-prosjekt med MøreRoyal på trappene, eller som du vil fortelle om? Ta kontakt med oss på marked@talgo.no, så blir kanskje ditt prosjekt månedens ROT!