Sju tips til terrasser foran rekkehus og småhus

Mange nordmenn bor i rekkehus eller småhus, der uteområdet gjerne kommer med visse begrensninger, både i form av tillatelser og selvsagt selve plassen. Da gjelder det å tenke løsninger – slik for eksempel Gunn Berit Fineidet har gjort på Flatåsen i Trondheim.

Inspirert av uteområdet til Gunn Berit, som også driver Instagram-kontoen @hus10a, gir vi deg her sju tips til hvordan du kan skape et koseligere uteområde med begrenset plass til terrassen:

1) Planlegg nøye

God planlegging er alltid lurt, og det er en rekke ting som du bør ha gjort deg opp en mening om før du begynner å skru sammen plankene. Tenk godt på solgang slik at sitteområdene kan plasseres best mulig for mest mulig sol – om det er du vil ha da!

Høyder må avtales med naboer, og enkelte borettslag krever at du søker om å få bygge ut terrasser. Det kan også være lurt å sjekke om det er lov med fasadeendringer før du går videre.

Gunn Berit valgte å få hjelp av hagedesigner da hun skulle i gang med terrassen. Det er et valg hun ikke angrer på.

2) Velg vedlikeholdsvennlige materialer

Med MøreRoyal får du materialer av høy kvalitet som tåler all slags vær med minimum vedlikeholdsbehov. MøreRoyal leveres også fiks ferdig fra fabrikk, så det er heller ikke noe behov for etterarbeid etter montering. Tenk gjerne på at materialene skal matche med omgivelsene slik at du ender opp en med en helhet du kan leve med.

Gunn Berit likte egentlig grå terrassebord i MøreRoyal best, men på grunn av det eksisterende uttrykket på rekkehusområdet på Flatåsen fant hun at brun MøreRoyal ble en bedre match.

3) Tenk flerbruk

Når du har litt lite plass å boltre deg på så er det veldig lurt å tenke flerbruk på det du lager. Mange har behov for oppbevaring av forskjellige ting, og da kan plassbygde benker med innebygd oppbevaring være veien å gå. Et annet tips er å investere i utemøbler som kan foldes sammen eller stables i høyden.

Gunn Berit bygde seg både sittebenker med oppbevaring og et eget sykkelrom med egen oppbevaringskasse i MøreRoyal. Det er ikke snakk om mange kvadratmeter, men der kan hun og familien parkere syklene og rydde bort ting etter behov.

4) Bygg deg litt privatliv

Det er gjerne høy befolkningstetthet i områder med rekkehus eller småhus, og da kan det være godt å lage seg litt privatliv på terrassen. Noen ønsker seg kanskje en levegg, eller så kan vi ta imot et annet tips fra Gunn Berit:

Høye plantekasser kan fungere som naturlige skillevegger, samtidig som du i tillegg kan puste enda mer liv inn i uteområdet med litt planter.

5) Få med det grønne

Hvordan du gjør det er kanskje ikke like viktig som at du faktisk planlegger med å få inn noen grønne planter i uteområdet ditt. Noen liker sesongblomster, mens andre igjen tenker litt mer helårs. Gunn Berit valgte mest vintergrønne planter, slik at det ser like fint ut hele året.

En måte å få med plantene på er altså med plantekasser, og de trenger jo ikke nødvendigvis være så høye. Så er det selvsagt også lov med krukker. Og med planter, eller trær, så går det også an å tenke vertikalt – altså i høyden!

6) Belysning

Her kan det være greit å forhøre seg med proffen tidlig, slik at du får de beste og smarteste løsningene for ditt uteområde. For med riktig belysning kan du faktisk forvandle terrassen når mørket kommer krypende. En enkel måte å lyse opp kveldene på er med LED-striper under møbler, på plantekasser eller langs rekkverket.

Her kan du lese mer om Gunn Berits hagelys, inkludert tips fra hennes elektriker.

7) Personlige detaljer

Selv om det er en rekke med punkter som det kan være ganske lurt å tenke over før du starter på Prosjekt Uteområde, så skal du ikke glemme deg selv og ditt uttrykk oppi det hele. Så tenkt godt over hva du ønsker å bruke plassen til.

Til benker har du kanskje et pledd eller noen puter du absolutt vil ha der. Og så går det an å leke litt med farger for å sette ditt eget preg på det hele. Gunn Berit profilerte for eksempel plantekassene og sykkelrommet med svart MøreRoyal for å skape en kjempestilig kontrast til alt det brune.

Et siste tips fra Gunn Berit i denne omgang er at det også er mulig å variere på retningen man legger terrassebordene i. De mer begavede kan til og med lage mønster av selve terrassebordene. Det er kun fantasien som setter grensene!

Ønsker du mer inspirasjon til uterommet?


Inspirasjoner