Et ønske om å avdekke om flisavsuget på høvleriet i produksjonsanlegget til Talgø MøreTre gikk tett, ble starten på en ny æra i Talgø. Det førte til et samarbeid med sensorprodusenten El-Watch, som leverte sensorer til våre produksjonslokaler – med millionbesparelser som resultat!
Ga lite – får mye
Talgø har vokst mye bare de siste ti årene, og med sterk vekst og økende etterspørsel følger også større behov for produksjonskapasitet. Slikt medfører behov for optimaliserte prosesser i produksjonen, spesielt hvis alternativet betyr enorme investeringer i nytt utstyr. Kloke hoder blant produksjons- og vedlikeholdsledelsen fant imidlertid løsningen.
Ved å kjøpe IoT-sensorer fra El-Watch til noen tusenlapper, har vedlikeholdsleder Morten Aune og produksjonssjef i høvleriet Paul Lilleløkken nemlig kunnet øke produksjonskapasiteten med 40-50 % – og slik spart bedriften for millionbeløp.
– I vedlikeholdsteorien er det ofte sagt at det å måle ting blir for dyrt, men med trådløsteknologi har det nå blitt så billig og overkommelig at vi enkelt kan måle på ting som bedrer sikkerheten og optimaliserer produksjonen, sier Aune.
Gjennom samarbeidet med El-Watch, har vi optimalisert flere kritiske punkter i produksjonen.
LES MER: Talgø MøreTre sin kundehistorie hos El-Watch
Tørrklyvsaga: fra flaskehals til effektiv produksjon
En tørrklyvsag står i forkant av selve høvelen og har som funksjon å klyve plankene i to eller tre biter før høvling. Denne saga var tidligere en flaskehals i produksjonen, siden den ikke skar fort nok sammenlignet med kapasiteten på høvelen.
– Her ble det investert i sensorer for å undersøke hvor problemene lå, og det vi lærte var at vi kunne kjøre saga på litt høyere temperaturer, bare vi så på litt flere parametere, forteller Paul Lilleløkken.
Som et resultat av de dataene sensorene avdekket, ble det besluttet å bytte motor på den eksisterende saga, i stedet for å investere i ny. Det ga en besparelse som den gangen lå på mellom 3,5 og 4 millioner kroner.
– Videre avdekket sensoren at saga, under de rette omstendigheter, kunne kjøres mye hardere. Som et resultat har produksjonskapasiteten i Høvleriet økt med nesten 50 %, fortsetter Lilleløkken.
Spindelovervåkning avverger branntilløp
Et annet bruksområde for sensorovervåkning var i selve høvelen. Her ble det montert sensorer på både matevalsene og spindlene for å overvåke disse for vibrasjon og temperatur. Kort forklart er en spindel «en roterende maskindel hvor man spenner fast en kutter eller profilfres – hvis hensikt er å kunne overføre en roterende bevegelse til et materiale som skal bearbeides» (SNL).
– Sensorene på spindlene sender oss varsel ved økning i vibrasjon eller varme, som kan indikere lagerhavari eller feil oppspent verktøy. Dette kan igjen medføre fare for såkalt spindelhavari og fastbrenning av verktøyet som står på spindelen. Samtidig er dette også en årsak til branntilløp. Høvlerienes store svøpe er brann. En «bieffekt» av sensorikken hvor terskeloverskridelser umiddelbart varsles operatørene, er at eventuelle branntilløp avdekkes på et veldig tidlig stadium, sier Paul Lilleløkken.
Hvis vi ser vekk fra katastrofale hendelser som brann og personskader, bidrar overvåkning av spindlene også til å unngå fastbrenning. Og kostnaden for å erstatte en spindel med en ny ligger i overkant av 100.000 kroner. Talgø har allerede fått avverget en god del fastbrenninger etter at sensorikken ble installert.
– Sensorene viser når sagblad, kuttere og freser bør inn til sliping. Og vi får flere forskjellige målinger som indikerer at det er på tide med vedlikehold, sier Morten Aune.
Prediktivt vedlikehold på avsugsviften
Sensorer ble også montert på avsugsviften i høvleriet. Denne viften suger opp sagspon fra både høvler og sag,og blåser det til siloer. Høvelspona ender for øvrig opp som strø i landbruket til slutt. Sensorene på avsugsviften er blant annet med på å avdekke om det kan ha kommet andre objekter enn spon inn i systemet, siden dette ofte legger seg på viftebladene og medfører økning i vibrasjonene – som igjen går ut over lagrene.
– Det kan for eksempel være en jernbit i avsuget som blir sugd inn og ødelegger. Før ble dette kun oppfattet som en ulyd, men nå får vi varsel om at noe er på gang. Summen av alt dette kalles prediktivt vedlikehold, forklarer Aune.
Utforsker flere muligheter
Etter suksessen i høvleriet, ser Morten nå på mulighetene for å utvide bruksområdet for teknologien, blant annet i royal-avdelingen der det trykkimpregnerte trevirket blir kokt i olje og kommer ut som fiks ferdig MøreRoyal.
LES MER: Slik produseres MøreRoyal
– Vi har montert lekkasjesensorer for å avdekke vannlekkasjer, og vi ser også på muligheten for å ta i bruk oljesensorer etter hvert, sier Aune.
Både Morten og Paul skryter av brukervennligheten til teknologien, som er både enkel å montere og enkel å flytte på. Man setter på en sensor på få minutter og får umiddelbart måleverdier. Hvis det viser seg at målingene ikke leverer nyttig informasjon, flytter man sensoren til en ny del eller maskin.
– Det er et genialt verktøy for både vedlikehold og produksjon. Vi klarer helt enkelt å finne ut av ting som ikke var mulig før, og hvor synsing fikk råde grunnen. Vi får nå data og varslinger rett inn på mobil og PC, og er noe vi bruker aktivt i beslutningsprosesser i produksjonen. Det blir nesten som en ekstra operatør, smiler Aune.
– Vi var tidlig ute og over snittet interessert i systemet, og da får vi utnyttet det bedre. Nå unngår vi også i større grad leveringsstans av varer som følge av produksjonsstopp. Dette bidrar til å sikre vår leveringsevne, samtidig som besparelsene muliggjør andre investeringer i konsernet, supplerer Lilleløkken.
Unngår verstefallstilfeller
Talgø har alltid omfavnet teknologi og hatt innovasjon som en av bærebjelkene, og gjennom enkle og relativt rimelige investeringer i sensorteknologi, har produksjonen på Talgø MøreTre bare de siste fem årene gjort besparelser i millionklassen.
At investeringen har lønt seg, både i tid og penger, er høvlerisjef Lilleløkken i alle tilfeller godt fornøyd med.
– Totalt har vi kanskje spart mellom 3 og 5 millioner gjennom å bruke sensorer, men samtidig blir det et veldig hypotetisk regnestykke, siden alle priser tross alt har steget så mye de siste årene. Det som er sikkert, er at vi har spart oss for flere spindelhavarier og behovet for ny sag.
– Så kan vi kanskje konkludere med at det beste med teknologien er at vi heretter kan forholde oss til faktabasert viten i stedet for synsing og antagelser. Og at vi på et tidlig stadium kan detektere branntilløp og hva det igjen kan medføre, avslutter Lilleløkken.
Foto: Lediard Foto AS / El-Watch