Her i Norge blir vi bare mer og mer glade i hagen vår. Fra å være en grønn flekk som, i sesong, krever ukentlig plenklipp, har hagen blitt en forlengelse av hjemmet. Et eget rom ute – derav begrepet uterom. Sammen med hageentusiast, hagekonsulent og hageekspert Ingunn Anvik, har vi samlet noen kjekke tilnærminger til å realisere drømmehagen.
Inspirasjon er alfa og omega
Ingunn, som for øvrig er søster av vår MøreRoyal-ambassadør Halvor Bakke, setter inspirasjon øverst når hun tilnærmer seg hagedesign.
– Det å skape, se muligheter og være med i vekst- og skapeprosessen er grunnleggende i min hageentusiasme. Og inspirasjon finner man overalt. Det være seg i en park i Paris, et slott i Wien, naboens hage eller kanskje en bakgårdskafé, forteller hun.
Samtidig er Ingunn rask med å påpeke at det er forskjell på inspirasjon og kopiering.
– Det er viktig å tenke at man ikke skal herme eller kopiere, men la seg inspirere til å lage noe eget, noe som er ditt, på din måte og som passer for deg.
Derfor er det ifølge Ingunn viktig å være seg opplevelsen bevisst. Man må spørre seg selv om hvorfor man opplever noe som vakkert
– Det kan være plantekombinasjoner, farger, linjer, trær eller kanskje former? Ta det med deg, veksle om og lag ditt eget uttrykk!
LES MER: Ingunns hage på Stavern
– Hagelivet er rekreasjon
For Ingunn er hagelivet rekreasjon, selv om det går mye tid. Ifølge både henne og andre er det enkelte psykologiske fordeler ved et godt hageliv, og for Ingunn ligger verdier som sjelefred, påfyll og ro i bunn for hagegleden.
– Hagen er ikke bare et rom som skal vises fram, det skal bety noe for deg som er hageglad. Mindre stress gir mer rom for inspirasjon og mer kreativitet, som igjen kan føre til økt livskvalitet. I hvert fall for den som faktisk er interessert i hagelivet.
– Husk å nyte hagelivet, og ikke vær for nøye med luking. Det går bra med litt ugress! Livet går ikke rett frem, og det gjør ikke hagelivet. Suksess i hagen får man ved å finne gleden i den.
Ingunns tips til hagedesign
Med denne tilnærmingen til hagelivet og hageglede som utgangspunkt, har vi her samlet sju gode tips fra Ingunn for å designe din drømmehage:
1) Balanse og symmetri
– Finn en visuell balanse med for eksempel symmetri i beplanting og i linjene i hagerommene.
2) Kontraster og variasjon
– Velg kontraster i form av farger og materialer, det gjør hagebildet mer interessant. Det kan være ulike bladverk, ulike farger og så videre.
3) Funksjonalitet og sanselighet
– Funksjonalitet må kombineres med sanselighet. Et eksempel kan være at et utekjøkken kombineres med masse urter eller lignende i nærheten. Eller at utekjøkkenet bygges midt i dyrkesonen.
4) Bærekraftige valg
– Bærekraft er jo i tiden, og man må gjerne tenke over om hvilke planter som er norskproduserte. Kanskje bør man velge planter som trenger lite vann? Miljøvennlig materialbruk og naturlige materialer som steiner, stubber og kvister kan også egne seg svært godt.
5) Selvdyrking
– Spiselige blomster er en god sanselig opplevelse som de fleste lar seg begeistre av. Lag deg en grønnsakskasse, les deg opp på hva som faktisk er spiselig, og så er det bare å plante i vei. Det er de mest utrolige vekster man bruke i maten, og da er det stor stas å dyrke selv og kjenne historien til plantene.
6) Jordkvalitet
– Jord er gjentagende viktig for å lykkes med hageliv og planter. Mye er gjort om du legger et godt grunnlag med valg av god jord.
7) Riktig omfang
– Husk at hage skal være glede og ikke et ork. Lag deg en hage som passer ditt liv og din tilmålte tid.
FOTO: Talgø MøreRoyal / Ragnar Hartvig