DIY – GJØR DET SELV: Hageportal – eller roseportal, om du vil

Ingunn Anvik er lidenskapelig opptatt av hage og en real estetiker med skarpt øye for detaljer. I sin hage har Ingunn også funnet rom for spennende DIY-prosjekter, deriblant en lekker hageportal i tre, som inviterer inn og ønsker velkommen. Følger du Ingunns oppskrift kan også du få en vakker inngang til hagen din, med svært enkle grep. Pynt den gjerne med roser – eller andre planter som liker å klatre litt.

Hageportal i MøreRoyal brun i Ingunn Anvik sin hage. Miljøfoto.
I Ingunns hage finner du mange ulike hageportaler. Denne er laget i tre, MøreRoyal i fargen brun. Foto: Lediard foto AS

Hvorfor bygge en hageportal?

En hageportal er en innbydende og dekorativ inngang til hagen din, eller til ulike områder i hagen din. Den kan tilføre både karakter og sjarm til uterommet, enten du har en stor eller liten hage. Slike portaler gir også struktur og orden, og kan fungere som et naturlig samlingspunkt. Med ulike stiler og designmuligheter tilgjengelig, kan en slik portal enkelt tilpasses enhver hagestil, og gi et personlig preg til utemiljøet. Det er «mange veger til Rom» når det kommer til hageportaler, men ønske du å lage en portal til egen hage har vi både noen velmente tips – og en oppskrift du gjerne kan følge til punkt og prikke. Lykke til!

Hageportal i metall, dekket av klatreplanter, i Ingunn Anvik sin hage. Skimter en sittegruppe i bakkant av bildet. Miljøfoto.
Hageportal fra Ingunns hage i metall. Denne hageportalen er allerede dekket med klatreplanter og danner en myk inngang til en koselig sittegruppe. Foto: Lediard Foto AS.

Tips fra Ingunn – før du går i gang

Plassering av hageportalen

Ikke glem å gjøre en grundig vurdering av hvor du ønsker å plassere portalen, før du går i gang. En hageportal kan nemlig plasseres på mange områder ute, og vil naturlig danne en vegg og en åpning fra en sone til en annen. Tenk så flott å kunne vandre gjennom hagen og oppleve ulike rom og soner!

En portal kan fungere som et bindeledd

Hageportalen vil binde rommene sammen ved å bli et mellomledd og en inngang til neste hagerom. Sett gjerne portalen mellom to bed, slik at du får en midtgang eller gangbane mellom bedene, samtidig som du legger bedene inn mot hver side av portalen. Dette vil skape rom inne i hagen. Det kan være mellom høyre og venstre side av hagen – eller i en overgang fra øvre til nedre hagesone. Portalen kan også brukes i en hekk for en åpning inn til selve hagen, som en «døråpner» til hagerommet.

Bygg flere portaler – og vipps, så har du en pergola

Har du lyst å sette flere portaler etter hverandre får du en hel pergola! Dette betyr en slags tunnel der man kan gå gjennom flere portaler, gjennom ulik blomstring og virkelig kjenne den optimale hagegleden! En hagepergola kan stå midt i hagen eller langsetter en husvegg, slik at man nærmest får en slags «svalegang» (for eksempel langs garasjeveggen eller på kortsiden av huset).

Bruk fantasien – og skap et spennende uterom

Noen bruker en hageportal som klatrestativ til plantene og setter en liten stol, benk eller bord under en deilig klatrerose som har vokst seg vill og vakker i stativet! Her handler det om fantasi og muligheter!

Uansett hva du velger får du et viktig element inn i hagen din. Du får høyde. Høyde skaper rom og variasjon – og løfter blomstringen opp til sansene våre. Dette gir også en spennende hagesone og er et flott virkemiddel for en deilig hagevandring.

Hageportal i MøreRoyal brun i Ingunn Angvik sin hage. Hageportalen er ikke dekket av klatreplanter, men rammer inn inngangen / utgangen til hagen, og skaper en tydelig sone.
En hageportal kan ha mange funksjoner, men viktigst av alt, den gir høyde i uterommet. Her er hageportalen fortsatt ganske “naken” – men vil få nytt liv når klatreplantene får bli med på moroa. Foto: Lediard Foto AS.

Planter til hageportalen

Portalen er ikke bare for roser! Det finnes mange ulike klatreplanter som er egnet til en hageportal, og selv om en roseportal kan være riktig flott, er det mange planter som gir et spennende resultat.

Hva bør du tenke på når du velger planter til portalen?

  1. Bestem deg først for plassering! Skal portalen plasseres midt i hagen, inne i et bed, eller i hekken som en åpning?
  2. Sjekk deretter hvilken herdighetssone du bor i. Hvilke planter tåler ditt hageklima? Google gjerne herdighetssone om du er usikker. Alle planter er nemlig merket med en herdighetssone, det vil si et tall som indikerer hvor den kan vokse i landet.
  3. Er det sol eller skygge der portalen skal stå? Om det er full skygge kan det være aktuelt med pipeholurt, eføy eller humle, men husk at humle kan bli veldig stor! Kaprifol tåler også en del skygge. Er det sol, eller sol/skygge, er klematis fantastisk i kombinasjon med ulike klatreroser. Disse blomstrer på ulike tider gjennom sommeren og du vil få en fin veksling av blomster i sesongen. Begge slagene finnes i så mange ulike typer, så vær obs på størrelse som passer din portal. Noen klatreplanter kan bli enorme – opp til 8-10 meter, andre er på 2-3 meter. Flere klematis typer blomstrer svært tidlig, så det er flott å kombinere 2 ulike slag for lang blomstring i portalen. Akebia er også en vakker klatrer og det er lov å prøve seg frem med ulike slag du finner på ditt lokale gartneri.

Og når disse beslutningene er på plass – ja, da er du nesten i mål. Det eneste som gjenstår da er nemlig å bygge selve hageportalen. Og det kan vi hjelpe deg med, ved å gi deg en enkel oppskrift.

Trinn-for-trinn guide: Slik bygger du din egen hageportal

Close-up av hageportal i MøreRoyal brun i Ingunn Anvik sin hage. Bildet viser taket på hageportalen, samt noe av konstruksjonen ellers.
En hageportal er ikke så vanskelig å lage så lenge du har en DIY-oppskrift du kan følge trinn-for-trinn. Foto: Lediard Foto AS.

En hageportal kan selvsagt lages i mange ulike materialer, som for eksempel tre, metall eller annet. Denne DIY-oppskriften tar imidlertid utgangspunkt i MøreRoyal, royalimpregnerte materialer som både er naturlige, vakre og tåler det røffe nordiske klimaet. Perfekte til formålet!

Materialer til hage-/roseportal i MøreRoyal

Du trenger følgende materialer i valgfri farge:

Concise fasadelekt - Rett - 34x45 - brun

Concise fasadelekt – rett

Fasadelekt rett har fire like sider og finnes i 3 dimensjoner. Concise lekter har en høyere kvalitet og et stilrent og moderne design. De er særlig egnet til rekkverk, og til å bryte opp fasader på bolighus og større bygninger. Overflaten har en sawcut finish som gir en «comfortstruktur», ikke ulik en børstet overflate. Denne blir jevn og fin med et eksklusivt preg, og med ekstra god fargeheft og mindre fiberreisning i materialene. Concise fasadelekter er en del av vår Concise Collection®.

Se produktet her

ProduktAntallDimLengde
Concise lekt634×701060 mm. (A)
Concise lekt234×702000 mm. (B)
Concise lekt834×702070 mm. (C)
Concise lekt434×452010 mm. (D)
Concise lekt634×70550 mm. (E)
Concise lekt834×70860 mm. (F)
+ rustfrie skruer (A2) eller syrefaste skruer (A4)5×60

Oppsummert trenger du ca. 38 løpemeter lekt i 34×70, samt litt over 8 løpemeter lekt i 34×45 til dette prosjektet. Husk å beregne minst 10% ekstra til kapp.

Tegning av DIY hageportal

Klikk her for detaljert tegning

Utstyr du vil få bruk for

  • Tommestokk / Målebånd
  • Vater
  • Kapp- og gjærsag
  • Verktøy for å ta ut hakk (kappsag, sirkelsag, multikutter, stikksag – eller håndsag og stemjern)
  • Drill

Fremgangsmåte: Slik lager du selve hageportalen

Før du kan starte på selve monteringsjobben må materialene kappes og tilpasses. Denne hageportalen krever at du både skråkapper og tar ut hakk av materialet – men frykt ikke, det er enkelt når du kommer inn i det.

Slik kapper du materialene til hageportalen:

Lekter merket A

Start med kapping av lekter merket A på tegningen (side 2). Disse skal på toppen og danner taket på portalen. Bruk lekter på 34×70 og kapp disse 1060 mm lang, mål 30 mm ned fra toppen og kapp 45 graders vinkel i hver ende. Mål deretter 185 mm inn fra hver ende, og lag et 36 mm bredt og 10 mm dypt hakk på undersiden. Til hakket kan du bruke; kappsag, sirkelsag, multikutter, stikksag eller håndsag og stemjern. Lag totalt 6 lekter med disse tilpasningene.

Lekter merket B

Tilpass deretter lektene merket B på tegningen (side 2). Bruk lekter på 34×70 og kapp disse 2000 mm, totalt 2 stk. Kapp samme 45 graders vinkel 30 mm ned fra toppen, som på de første lektene. På disse lektene skal det lages hakk på både over- og underside. Hakkene på oversiden er 34 mm brede og 10 mm dype. Det første hakket skal plasseres 98 mm fra endene, deretter skal det være 320 mm mellom hakkene. Til sammen skal det være 6 hakk på oversiden av lekten. På undersiden skal det være 2 hakk, 45 mm brede og 10 mm dype, disse plasseres 200 mm inn fra endene. Lag hakkene på samme måta som på lekt A.

Montering av taket

Nå kan du sette sammen det som skal bli taket på hageportalen. Start med de lange lektene (B), legg de parallelt med 618 mm mellom hver lekt. Legg deretter de korte lektene (A) oppå, så de passer inn i hakkene. Skru fast med 3 stk. syrefaste skruer à 5x60mm. Skru i ca. 45 graders vinkel ovenfra og ned på hvert hakk.

Lekter til veggene

Nå kan du kappe lekter til «veggene»:
8 stk. 34×70 mm (C) som kappes på 2070 mm, rett i begge ender.
4 stk. 34×45 mm (D) som kappes på 2010 mm, rett i begge ender.
6 stk. 34×70 mm (E) som kappes på 550 mm, rett i begge ender.
8 stk. 34×70 mm (F) som kappes på 830 mm med 73 grader skrå i begge ender.
Deretter kappes den lange skråsiden 90 grader. Mål 35 mm ned på skrå i den ene enden, og kapp 90 grader inn. Se tegning figur F på side 2 for detaljer.

Tips!
For å kappe 73 grader på ei kappsag, stiller du saga på 17 grader.

Hageportal i MøreRoyal brun i Ingunn Anvik sin hage. Hageportalen er ikke dekorert med klatreplanter, men omkranset av store potter med planter, samt hekker og annen hagebeplantning,
Hageportalen kan få ditt eget personlige preg gjennom valg av klatreplanter. Her er det mye å velge mellom, men husk å velge planter som tåler klimaet der du bor. Foto: Lediard Foto AS.

Slik monterer du hageportalen:

  1. Lag portalens hjørnestolper. Bruk 3 lekter, 2 stk. «C» og 1 stk. «D». «D»-lekten sentreres mellom de 2 «C»-lektene. Se til at alle 3 lekter er jevne i den ene enden, så det dannes et hakk i andre enden, mellom «C»-lektene. Bruk 3 stk. syrefaste skruer à 5×60 med ca. 400 mm mellomrom. Se tegning på side 3. Lag 4 like hjørnestolper.
  2. Hjørnestolpene legges deretter parallelt med 550 mm mellom hver stolpe. Skru fast lekt «E» 200 mm opp fra den rette enden. Skru så fast 2 stk. lekter «F» sentrert på midten av lekt «E», og ut til hjørnestolper. Legg så en ny lekt «E» oppå «F»-lektene, og skru fast «F»-lekter speilvendt i forhold til «F»-lekten under, med en «E»-lekt på toppen. Se tegning, side 3. Lag to slike sidevegger.
  3. Sett til slutt taket på sideveggene. Se til at hakkene på taket kommer godt inn i hakkene på sideveggene, og stikkskru med 3 stk. 5×60 syrefaste skruer.

Tips! Her kan det være greit å ha med noen til å holde fast.

Hva betyr det å stikkskru?

Å stikkskru betyr at skruen skrues i en vinkel i stedet for rett ned i materialet. Dette kan være nyttig i situasjoner der du trenger ekstra styrke eller ønsker å skjule skruehodet for en penere finish.

Tips!

Portalen kan selvsagt monteres liggende, før du setter den på plass. Det kan ofte være lettere å jobbe med materialene når de ligger på bakken.

Flere DIY-prosjekter fra gjestedesigner Ingunn Anvik finner du her

Vi håper du har latt deg inspirere av Ingunns lekre hageportal og er klar til å ta kappsagen fatt. Og er det noe som fortsatt føles litt kinkig – husk at du kan ta turen innom nærmeste byggevareforhandler for ytterligere råd og veiledning – kanskje er det nettopp din hage som prydes av en roseportal i løpet av sommeren?

Vil du vite mer om gjestedesigner Ingunn Anvik?

Ingunn Anvik driver firmaet Ingunns Hage, hjemme fra sin private eiendom i Brunlanes, utenfor Stavern, Sør i landet. Her har Ingunn etablert et spennende konsept med åpen hage og butikk, kombinert med tilbud om konsulenttjenester. Selve hagen er bygd opp år etter år med ulike rom som drivhus, palmehus, grusganger, paviljong og vannspeil, for å nevne noe.

FRAXX er et nettsted med eksklusive videokurs med de største ekspertene innen livsstil, underholdning og sport i Norge. Her kan du kjøpe hagekurs som Ingunn Anvik og hennes bror, Halvor Bakke, har utarbeidet.