I bygda Ekne i Trøndelag har Katrine Ingebrigtsen og Johannes Skilbrigt skapt et helt unikt overnattingskonsept med utgangspunkt i skånsom utnyttelse av utmarksressursene ved egen gård. Deres tretopplandsby, Treetop Ekne, bestående av svevetelt og tretopphytter er blitt en attraktiv reiselivsopplevelse. I landsbyens seneste tilskudd «Hytta på berget» – prydes fasaden med MøreRoyal kledning og tretak.
Om Treetop Ekne
Treetop Ekne startet som en drøm Katrine og Johannes hadde om å utvikle gården og særlig utmarka og skogen. På få år har de skapt sin egen unike tretopplandsby, midt i en 100 år gammel trollskog og med utsikt over Trondheimsfjorden. De ønsket å gi alle en mulighet til å komme seg bort fra hverdagen og kjenne på takknemlighet for de enkle tingene. Reisen begynte i 2020 med flere svevetelt plassert rundt en basecamp i skogen. Her kan den glampingopplevelsen realiseres til det fulle – midt i naturen med langbord og bålplass, vann og stillheten tett på. Tilbudet var godt timet til en koronautsatt befolkning på utkikk etter ferieopplevelser i eget land.
Vi tror folk har behov for nærhet til naturen og det ekte og naturlige. Noen ganger trenger man bare litt tid, for å finne tilbake til det som virkelig betyr noe. Være i naturen, sammen.
Katrine Ingebrigtsen og Johannes Skilbrigt
Naturhytte med lite fotavtrykk
Byggherre ønsket å bevare naturen mest mulig, og terrenginngrepene er minimale. Om hytta skal flyttes i framtiden, så skal man ikke se at det har vært noen hytte der. Som adkomst er det bygget en sti med barkdekke og gangplattformer av termofuru.
Svevende i skogen ligger hytta som ikke vil etterlate seg fotavtrykk dersom den skulle fjernes igjen.
Den er oppført på pæler og ligger helt ute på kanten av en skrent, omgitt av skogen i bakkant og med en fantastisk utsikt over innsjøen Byavatnet, Ekne sentrum og Trondheimsfjorden, og gir en unik opplevelse av ro og nærhet til naturen.
Hytta er helt off grid, og har et nøkternt og enkelt uttrykk. men likevel finnes de fleste moderne fasiliteter ved hjelp av smarte løsninger. Badet har biotoalett og vann fra dunk. Det er strøm fra solcelleanlegg.
– Dette var et artig og unikt prosjekt hvor ønsket til eierne var å ikke berøre naturen rundt. Det skulle være så lite fotavtrykk som mulig i terrenget, du kan si at litt av konseptet var at om hytta skulle fjernes igjen, så skulle man ikke se at det har vært noen hytte der.
Tømrer/Møbelsnekker Jens Halvor Dahl, Mesterhus Levanger
Hytta på berget er liten i størrelse med sine 22 m2, men er spekket av smarte og kompakte løsninger. Faktisk, rommer tretopphytta hele seks soveplasser, inkludert en romslig hems man kan sove under takvinduet og stjernehimmelen.
På hovedplanet inneholder kjøkkenet alt man trenger til matlaging, to kokeplater på gass og vedovn med koketopp. Fra kjøkkenbenken kan du åpne foldevinduene for enkel servering til spisebordet ute. Der finner du bålpanne og sitteplasser for en hyggelig grillmiddag, du kan ligge i hengekøye og nyte utsikten, eller utfordre høydeskrekken i hengenettet.
Vi brenner for å gi deg følelsen av å være ute – selv når du er inne.
Katrine Ingebrigtsen
Gjennomgående bruk av tre – et selvsagt valg
Materialvalgene ble til med utgangspunkt i at hytta skulle være mørk som barken på treet utvendig og lys som veden innvendig. Det helhetlige designet har vært en viktig del i utformingen av tretopphytta. Hytta har en gjennomført og effektiv planløsning hvor funksjonene gir en optimal romløsning for simple living.
Oddny Løwe – Litt Nytt Bygg
Valget av materialer og detaljer både i eksteriør og interiør er av høy kvalitet. Innvendig ble det brukt furu kryssfiner behandlet med hardvoksolje. Katrine og Johannes ønsket å skape det moderne skandinaviske uttrykket med lyst treverk i minimalistisk og ensartet uttrykk. Den trebaserte, enkle utformingen av interiøret, sammen med store vindusflater visker ut skillet mellom ute og inne og drar blikket til den grandiose utsikten utenfor.
Faktisk er hele inngangsdøren er en stor foldedør du kan åpne hele veien mot utsikten, og plasseringen av vinduene er nøye gjennomtenkt. Særlig hjørnevinduene har en spesiell funksjon som gjør at du får følelsen av å sove ute.
Les mer om prosjektet hos Mesterhus
Utsikten la føringene for materialvalg i eksteriøret
Når man bygger en tretopphytte, er utsikten og nærheten til naturen et viktig poeng. Rekkverket skulle synes minst mulig når man kom mot hytta, og er derfor laget av malte stolper med galvanisert nettinggjerde. Rekkverket har også bevart utsikten og den luftige følelsen. Terrassen er laget av termofuru, i likhet med stien til hytta. Termofuru er også brukt til å bygge møbler som barkrakker og benk, samt baderomsbenk.
Svart MøreRoyal til trollskogen
Valget av MøreRoyal til kledningen bunnet ut i ønsket om god holdbarhet på materialene. Som nevnt var tanken bak uttrykket på prosjektet en intensjon om å sette opp hytter som nærmest forsvinner blant trærne i den trolske skogen landsbyen ligger i. Da ble ferdigbehandlet MøreRoyal i farge svart den naturlige vinneren.
Vi ønsket en slett kledning som gir minst mulig forstyrrelser i omgivelsene. Og vi ønsket ikke å jobbe med maling eller beising på stedet, som i seg selv var krevende.
Johannes Skilbrigt
Dobbelfals tett er en profil som gir en slett, homogen flate, uten faser og skygger. Profilen har en rett fals på begge sider, og gir et strammere og mer moderne uttrykk.
Produkter brukt i prosjektet
Dobbelfals tett i 19×98, 19×148 (svart)
Concise tretak i 28×148 (svart)
INFORMASJON – Treetop Ekne – hytte
Kategori: Fritidsbolig
Adresse: Eknesvegen 475 7624, Levanger
Byggherre: Katrine Ingebrigtsen og Johannes Skilbrigt
Entreprenør: Mesterhus Levanger/Kjølen og Nydal bygg AS
Arkitekt: Litt Nytt Bygg
MøreRoyal: Kledning og tretak
Profil/ Dimensjon: 19×148 og 19×98 (kledning), 28×148 (tretak)
Farge: Svart, natur
Prosjektperiode: 2022
Nasjonal oppmerksomhet gjennom gjeve nominasjoner
Treetop Ekne er omtalt som natur, nøyaktighet og god byggekvalitet i skjønn harmoni. Og godt håndverk blir lagt merke til. Da hytta stod ferdig i 2022, ble den samme år nominert til Byggeskikkprisen 2022. Dette er en hederspris for bygninger som gjennom utførelse, materialbruk og i samspill med sted og miljø, bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Året etter ble prosjektet også nominert til Årets Hytteprosjekt 2023 i regi av Boligprodusentenes forening.
MøreRoyal på lag med naturen
MøreRoyal har gjennom årene blitt sertifisert, klassifisert og vurdert fra råstoff til ferdig bygg, med gode score i alle ledd. Materialene blir produsert av furu fra nordisk bærekraftig skog; selve produksjonsprosessen har lite utslipp og produktene har egenskaper som gir lang levetid.
Materialene gir ikke farlig avfall eller forurensing av naturen, og er derfor et særdeles godt valg i dette prosjektet der naturbelastningen holdes på et minimum. MøreRoyal er et miljøvennlig og trygt valg, både i dag og for fremtiden, og produktene brukes derfor gjerne i miljøsertifiserte bygg.
Foto: Rasa Mikene / Katrine Ingebrigtsen